Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Copiii, polițiști pentru o zi. Peste 5.000 de persoane au trecut pragul M.A.I. de Ziua Porților Deschise

Echipamente de spionaj, autospeciale de intervenție, elicoptere SMURD, roboți pentru controlul bagajelor suspecte. Acesta a fost arsenalul pus la dispoziția copiiilor care au vizitat Ministerul de Interne. Desigur, bucuria acestora a crescut exponențial la vederea cailor și câinilor „angajați” în structurile de forță. Ziua Porților Deschise pentru Copii a însemnat peste 5.000 de vizitatori.

Încă de la primele ore ale dimineții, grupuri de zeci de copii au ajuns la minister. Curtea instituției s-a umplut în scurt timp. Una dintre atracțiile principale a fost elicopterul SMURD, în care copiii și-au făcut poze. 

”În fiecare an venim aici și ne-am înarmat cu răbdare, este foarte multă lume, dar în fiecare an avem parte de momente plăcute împreună”, spune un părinte. 

”Am văzut mai multe: am fost la elicopter, mașina de pompieri, m-am urcat pe motorete, a fost frumos”, menționează o fetiță. 

Copiii au primit și embleme de polițiști juniori, iar mulți dintre ei știu ce ar trebui să facă în cazul în care ar avea de-a face cu un infractor. 

 ”l-as fugări și i-aș pune cătușe, l-aș pune în mașină și îl duc la Poliție și îl pun în pușcărie”, spune o altă feiță. 

Copiii au avut ocazia să stea de vorbă cu oamenii legii, au putut admira caii și câinii acestora, precum și armamentul și autospecialele pe care le folosesc la intervenții. Mai mult, micuții au participat la ateliere de prim-ajutor, de alpinism și de autoapărare. Un specialist criminalist le-a făcut copiilor... portrete. 

Ca la fiecare ocazie specială, oaspeții au avut acces și în clădirea ministerului, pe care nu o pot vizita în orice zi.  Acolo au putut admira și echipamente folosite până în anii 2000, de serviciul secret al Ministerului de Interne. 

 Alina Enciu, purtător de cuvânt, DGPI: ”Expoziția noastră conține ochelari cu camere de filmat disimulate, de asemenea, le-am prezentat copiilor un ceas, care aparent banal, a fost de mare ajutor colegilor din structurile de informații pentru că având capabilitea de a înregistra conversații, au putut să demonstreze persoane care incalcau legea.” 

Unul dintre copii a avut ocazia să fie ...ministru de Interne pentru o zi. Este vorba despre David Dobrincu, un tânăr artist, în vârstă de 12 ani. 

Lucian Bode, ministrul de Interne: ”Mă bucur tare mult ca am reușit să organizăm și în acest an, în condițiile în care știți foarte bine ce s-a întâmplat în ultimele zile, dar iată că reușim sa organizăm și în acest an un eveniment frumos, de suflet pt copii, în special.” 

Ziua Porților Deschise pentru Copii la  Ministerul de Interne a ajuns, anul acesta, la a 13-a ediție. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE