Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Muzeul Copilăriei în vreme de război. Invitație specială pentru copii la Muzeul Țăranului Român până pe 12 iunie

Un măr, o carte, un buletin de analize, un cățel de pluș, un desen în culori, un glob de sticlă. Aparent, aceste obiecte nu au nimic în comun. Dar toate sunt mărturii ale experiențelor unor copii afectați de război. 4.000 de piese au fost adunate într-un muzeu din Sarajevo, obiecte care au aparținut copiilor nevoiți să trăiască tragedia războiului. Iar o parte din colecție poate fi văzută și la București. 

Sebastian are cinci ani și a venit la muzeu împreună cu mama sa. Pentru că îi place să deseneze, a luat cretă colorată și s-a pus pe treabă. Desenează…pacea pe un perete.

Iulia Iordan, educator muzeal: ”Povestea acestui muzeu a început cu o carte, în care au fost strânse poveștile obiectelor pe care acești copii, deveniți apoi adulți, le-au păstrat, iar cartea s-a transformat apoi în mod natural într-unul dintre cele mai frumoase din lume. Cred că firul roșu în această expoziție este speranța, cu atât mai mult cu cât regăsim obiecte din războaie care s-au încheiat, și pentru atelierele pe care le pregătesc alături de copii și adolescenți din Ucraina, este un lucru pe care mă bazez în timpul interacțiunii cu ei, este speranța că aducând în fața oamenilor aceste subiecte dificile, îi vom face să se gândească mai mult la pace.”

Reporter: ”Tu știi ce înseamnă pacea?”

Sebastian: ”Da! Ceva care se împacă, trebuie să spui te rog să mă ierți și dacă te iartă, te-ai împăcat. Asta înseamnă.”

Prin piesele din muzeu, dar și prin sutele de ore de mărturii scrise sau video, inițiatorii proiectului și-au propus să devină o platformă internațională portavoce pentru tragedia copiilor afectați de război, din întreaga lume. 

Iulia Iordan, educator muzeal: ”Este un exercițiu de reflecție și de conștientizare a faptului că nu toți copiii au parte de o copilărie veselă. Evident că nu este un muzeu în care avem obiecte de patrimoniu, de artă, așa cum le înțelegem în mod obișnuit, însă sunt obiecte care povestesc niște experiențe de viață, prin cuvinte puține, dar care cu siguranță vor lăsa o amprentă puternică asupra noastră.”

De 1 iunie, Sebastian a ținut să transmită un mesaj special tuturor copiilor: ”Dragi copii, vă urez o zi bună și vă iubesc! Și vă ofer o inimă!” 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE