Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jocul de-a războiul în vreme de război. Copiii ucraineni au „puncte de control” pe șosele

Războiul din Ucraina schimbă jocurile copilăriei. Cei mici nu mai desenează pe asfalt și nu se mai fugăresc printre blocuri. Acum se joacă de-a soldații și s-au transformat în apărători ai orașelor. Au puncte de control la intrarea în orașe, acolo pe unde trec soldații adevărați.

În fiecare zi, Maxim și Andrii, amândoi în vârstă de 11 ani, merg la punctul lor de control pe care l-au improvizat la marginea unei autostrăzi din regiunea Harkov. Au arme de jucărie, din plastic, și salută vehiculele militare care trec pe lângă ei.

Copiii din Ucraina se joacă de-a războiul

M-am gândit să rămân la punctul de control pentru a apăra țara.

Andrii locuitor din Harkiv, 11 ani: „Ne-am mutat aici (de la Harkov) în iarnă, pentru că eram foarte speriați. Am văzut tancuri rusești trecând pe sub ferestrele noastre (în Harkov). De asemenea, APC-uri (transportoare blindate de personal) și multe alte vehicule militare. Nu vehiculele noastre. Ale Rusiei”.

Jurnalist: Și ce ați decis să faceți?

Andrii: „M-am gândit că, dacă lucrurile sunt așa cum sunt, ar trebui să rămân la punctul de control pentru a apăra țara. Să-i apărăm pe cei dragi. Și ca totul să fie bine”.

Un vecin le-a făcut un tun de jucărie, iar soldații ucraineni le-au dat câteva steaguri. Andrii și mama sa s-au mutat la țară la începutul războiului, după ce o bombă a căzut în apropierea casei lor din Harkov. În acest timp, armata rusă își continuă atacurile asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

Elena Pieriedierii, mama lui Maxim locuitoare din Harkov: „De când a început războiul am văzut forțele ucrainene trecând pe aici - tancuri, soldați. I-am privit, am plâns și le-am făcut din mână. Băieții ieșeau din ce în ce mai des să-i salute. Apoi, băieții au vrut să aibă arme. Așa că am economisit niște bani și le-am cumpărat arme automate din plastic. Încetul cu încetul stăteau din ce în ce mai aproape de drum. Și erau acolo în fiecare zi. Toată lumea îi știe acum”.

De la începerea războiului din Ucraina, șase milioane de oameni și-au părăsit casele aflate în zonele de luptă. Cei mai mulți dintre refugiați, aproape 90 de procente, sunt femei și copii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE