Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Exporturile de cereale din Ucraina au fost deblocate. Moscova și Kievul au semnat acorduri separate

Kievul și Moscova au ajuns la o înțelegere privind reluarea exportului de grâne prin Marea Neagră. Acordul a fost semnat vineri la Istanbul de oficiali din Ucraina, Rusia, Turcia și de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Este primul pas important făcut de cele două părți aflate în conflict și vine pe fondul creșterii prețurilor la alimente la nivel mondial.

Blocarea exportului de cereale cauzată de invazia din februarie a Rusiei a provocat o adevărată criză alimentară la nivel internațional. Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozuri doar în portul ucrainean Odesa. Diplomații prezenți la negocieri au spus că acordul include supravegherea și ghidarea navelor încărcate cu cereale prin apele minate și un armistițiu în timpul tranzitului vapoarelor prin Marea Neagră.

Turcia va juca un rol foarte important

Ambasadorul Ucrainei la ONU a declarat că Turcia va juca un rol foarte important în asigurarea securității și în monitorizarea procesului. Statele Unite au salutat acest acord, iar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Washingtonul va urmări atent aplicarea acestuia.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: „Adevărul este că, până în prezent, Rusia a transformat hrana în arme în timpul acestui conflict. Au distrus proviziile agricole. Au împiedicat milioane de tone de cereale ucrainene să ajungă la cei care au nevoie de ele. După cum am spus, în principiu, salutăm acest acord, dar acum ne concentrăm pe responsabilizarea Rusiei pentru implementarea acestui acord și pe facilitarea transportului grânelor ucrainene spre piețele mondiale. A trecut mult prea mult timp de când Rusia a instituit această blocadă. Este un rezultat al acțiunii deliberate a Rusiei de a desconsidera viețile și mijloacele de trai nu doar în regiune, ci și dincolo de ea, și față de faptul că a trebuit să ajungem în acest punct. Deci, ne vom concentra pe responsabilizarea Rusiei pentru implementare (n. r. a acordului) și, cel mai important, pe ieșirea grânelor din porturile ucrainene."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE