Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Negocierile de la Istanbul, fără acord. Exporturile de cereale din Ucraina, în continuare blocate

Rusia, Ucraina și ONU au făcut progrese în negocierile de la Istanbul privind deblocarea exporturilor ucrainene de grâu pe Marea Neagră. Turcia a anunțat că acordul final va fi semnat săptămâna viitoare când părțile implicate se vor întâlni din nou. Organizația Națiunilor Unite a calificat întâlnirea drept ”o rază de speranță”. Imediat au apărut și primele efecte ale negocierilor, cotaţiile la grâu şi soia au scăzut joi la bursa de la Chicago.

Care a fost miza negocierilor

Obiectivul negocierilor dintre Rusia, Ucraina, Turcia și ONU a fost crearea unor culoare securizate de transport maritim pentru cerealele blocate în Ucraina. Înțelegerea însemană încetarea focului în zonele prin care vor fi transportate cerealele. Navele vor fi inspectate de Turcia cu sprijin ONU pentru a asigura Rusia că ambarcațiunile nu vor transporta arme.

„Am călătorit la Moscova și Kiev pentru a propune soluții pentru aceste probleme. În fiecare zi de atunci, lucrăm non-stop, cu discuții intense în culise, cu nenumărate părți implicate. Acum vor fi necesare mai multe lucrări tehnice pentru a materializa progresul de astăzi. Dar impulsul este clar. În cele din urmă, scopul tuturor părților nu este doar un acord între Federația Rusă și Ucraina, ci un acord pentru lume”, a declarat Antonio Gutres, Secretarul General al NATO.

„Astăzi, în știri, există multe referiri la întâlnirea din Turcia pentru deblocarea exporturilor agricole din țara noastră prin Marea Neagră. Într-adevăr, depunem eforturi semnificative pentru a relua furnizarea de alimente pe piața mondială. Și sunt recunoscător Organizației Națiunilor Unite și Turciei pentru eforturile lor . Succesul acestei povești este necesar nu numai statului nostru, ci fără exagerare, întregii lumi. Dacă amenințarea rusă la adresa transportului maritim în Marea Neagră poate fi eliminată, acest lucru va atenua gravitatea crizei alimentare globale”, a declarat Volodimir Zelenski.

Rusia vrea să obțină relaxarea sancțiunilor

Nikolai Petrov, profesor de științe politice la Higher School of Economics în Moscova, a declarat că această criză alimentară globală exacerbată de blocada rusă a exporturilor ucrainene ar putea întări poziția Kremlinului. Acesta susține că Rusia vrea să obțină o relaxare a sancțiunilor și nu este interesată de concesii.

„Problema este că Ucraina a transportat cereale prin porturi și sunt bine echipate și logistica este acolo. Pentru a reorienta acest lucru, pentru a utiliza - se întâmplă - dar pentru a utiliza în mod eficient facilitățile românești sau facilitățile poloneze trebuie să remediați multe probleme logistice diferite”, a precizat cercetătorul.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu, porumb și ulei de floarea-soarelui. Atacul Rusiei a perturbat însă producția și a oprit transporturile, punând în pericol aprovizionarea cu alimente în multe țări în curs de dezvoltare, în special în Africa, și contribuind la creșterea prețurilor. Ucraina a găsit o soluție pentru a recupera restanțele. Navele încărcate cu cereale au început să traverseze Canalul Bâstroe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE