Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza cerealelor din Ucraina. Turcia vrea să convingă cele două țări să deblocheze exporturile

Turcia are de gând să intensifice negocierile cu Rusia și Ucraina pentru a debloca exporturile de cereale. Anunțul a fost făcut de președintele Recep Tayyip Erdogan, care susține un plan al ONU care ar trebui să rezolve blocajul provocat de război. Ankara lucrează cu Națiunile Unite, Ucraina și Rusia la o inițiativă care să permită ca milioane de tone de cereale din Ucraina să fie transportate prin Marea Neagră.

„Nu avem o problemă cu această chestiune (lipsa cerealelor) în acest moment, dar există probleme la nivel global. Este o problemă serioasă, mai ales în Africa, și dorim să acționăm ca intermediar pentru ambii lideri în acest sens și să continuăm printr-o întâlnire cu (secretarul general al ONU), domnul (Antonio) Guterres sub umbrela Națiunilor Unite. Ne vom intensifica discuțiile în decurs de o săptămână sau 10 zile și vom încerca să ajungem la un rezultat”, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan.

Anchetă jurnalistică: Rusia exportă în Turcia cereale furate din Ucraina

Rusia exportă în Turcia cereale furate din teritoriile pe care le-a ocupat în cursul invaziei din Ucraina, relevă o anchetă realizată de un grup de jurnalişti de investigaţie ucraineni de la programul audiovizual Shemî, produs de Radio Free Europe, informează Agerpres.

Ancheta lor, publicată de Ukrainska Pravda, arată că nu prea au fost respectate asigurările autorităţilor turce de a se abţine să cumpere cereale ucrainene furate de Rusia din teritoriile ucrainene ocupate.

Potrivit anchetei, 'agresorii ruşi opresc radarele pe navele care transportă cereale ucrainene din Crimeea (peninsula ocupată de ruşi în 2014) către porturile turceşti', într-un proces sistematic ce este documentat prin imagini din satelit.

Ca parte a acestei investigaţii sunt date publicităţii fotografii ale unor documente care însoţesc transporturile de cereale, pe care Turcia le importă în cantităţi mari. Conform documentelor, locul de origine al produselor transportate este 'Crimeea, Rusia', notează Ukrainska Pravda.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE