Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Exporturile de cereale ale Ucrainei s-au înjumătățit față de nivelul din 2021

Ucraina a exportat 1,11 milioane de tone de cereale în primele 22 de zile ale lunii iunie, cu 44% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate luni de Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Conform acestor date, ţara vecină a exportat 978.000 de tone de porumb, 104.000 de tone de grâu şi 24.000 de tone de orz. Comparativ, înainte de invazia Rusiei, Ucraina exporta până la şase milioane de tone de cereale într-o singură lună.

În luna mai a acestui an, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut până la aproximativ 1,7 milioane de tone, potrivit Agerpres. Din cauza blocadei instituite de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, autorităţile de la Kiev încearcă să redirecţioneze exporturile de cereale pe calea ferată, rutieră şi fluvială.

Ministerul Agriculturii de la Kiev speră să poată trimite 700.000-750.000 de tone de cereale pe lună prin cele două mici porturi de la Dunăre spre România, de unde ar urma să fie livrate mai departe spre Africa de Nord şi Asia. Restul până la ţinta de două milioane de tone ar urma să fie exportate pe cale rutieră şi feroviară spre Europa. Cu toate acestea, în primele 22 de zile ale lunii mai, doar 28.000 de tone de cereale ucrainene au fost exportate pe cale rutieră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE