Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nume mari din showbiz refuză Qatarul. Shakira, Dua Lipa și Rod Stewart, ultimele vedete care au zis "pas" țării care găzduiește Mondialul de fotbal

Publicat de: Euronews

Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar 2022 a stârnit numeroase controverse printre altele și din cauza încălcării drepturilor comunității LGBTQ+, cât și urmare a catastrofei umanitare de pe șantierele de construcție a stadioanelor. Multe nume mari din sport au anunțat nu doar că nu mai vin la turneul final, ci și că nu vor urmări meciurile nici măcar din postura de simpli telespectatori. Iată că li se alătură și vedete din showbiz.

Shakira este ultimul mare nume care a refuzat să cânte la deschiderea Cupei Mondiale. Motivul? Încălcarea drepturilor omului. Artista din Columbia, care mai cântase anterior la deschiderile Mondialelor din Germania (2006), Africa de Sud (2010) și Brazilia (2014) a fost aspru criticată pentru intenția sa inițială de a cânta la Doha, iar câteva zile mai târziu, fosta iubită a lui Pique a decis să renunțe.

Dua Lipa a dezmințit, luni, zvonurile conform cărora ar urma să cânte la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar. Cântăreața în vârstă de 27 de ani a declarat că va urca pe scenă doar dacă acest stat va lucra pentru a îmbunătăți situația drepturilor omului.

"Nu voi cânta și nici nu am fost vreodată implicată în vreo negociere pentru a cânta. Voi încuraja Anglia de la distanță și aștept cu nerăbdare să vizitez Qatar atunci când va îndeplini toate angajamentele privind drepturile omului pe care le-a făcut atunci când a câștigat dreptul de a găzdui Cupa Mondială." a scris Dua, pe Instagram.

Duminică, 13 noiembrie, Sir Rod Stewart a dezvăluit că a refuzat peste 1 milion de dolari pentru veni în Qatar. "Am refuzat. Nu este corect să mergem. Și iranienii ar trebui să fie și ei eliminați pentru că furnizează arme (n.r. Rusiei)", a declarat cântărețul în Sunday Times.

Comentariile rockerului vin în contextul în care au existat reacții vehemente la adresa lui David Beckham. Fostul star al lui United și Real Madrid ar fi primit 10 milioane de lire sterline pentru a fi ambasador al evenimentului . Au curs criticile, mai ales Beckham era văzut drept un aliat al comunității LGBTQ+.

La fel au sărit fanii și când s-a vehiculat că Robbie Williams intenționează să cânte în Qatar, în luna decembrie a acestui an. Prezentatorul TV Paul O'Grady s-a numărat printre critici.

Sunt surprins că Robbie... Nici o sumă de bani nu m-ar duce acolo.

-Paul O'Grady

În schimb, Jung Kook, unul dintre starurile trupei-fenomen din Coreea, BTS, a confirmat că va participa la ceremonia de deschidere, de pe stadionul Al Bayt, programată duminică, 20 noiembrie. I se vor alătura Diplo, DJ-ul Calvin Harris și cântărețul jamaican Sean Paul, care vor cânta, de asemenea, în cadrul festivalului Fifa Fan, întins pe parcursul celor 29 de zile ale turneului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE