Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Contractul pentru renovarea vilei din Aviatorilor a fost secretizat. La fel și o Hotărâre de Guvern

Contractul pentru renovarea vilei din Bulevardul Aviatorilor 86 ar fi fost secretizat de Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS). De câteva zile, imobilul se află în centrul unui scandal, după dezvăluirea rezultată dintr-o investigație Recorder.

Clădirea este fostul sediu al PNL și ar fi apărut și într-o hotărâre de Guvern clasificată de asemenea, numai că fostul premier Nicolae Ciucă neagă semnarea unui asemenea document.

Contractul pentru renovarea vilei din Aviatorilor a fost secretizat

Certificatul de securitate industrială se eliberează la cererea firmelor care semnează contracte care au fost clasificate ca secrete de stat.

Andre Rotaru, jurnalist Euronews: "Reiese această informație conform căreia contractul respectiv ar fi fost clasificat, dintr-un document emis de către ORNISS, prin care RA-APPS era informată că firma care urma să desfășoare lucrările la vila din Bulevardul Aviatorilor a primit un certificat de securitate industrială, motiv pentru care poate gestiona informații clasificate. Iar acest document a fost publicat în cadrul acestei investigații de presă.

Aceeași investigație mai arată că un contract dintre firma care urma să execute lucrările și o entitate bancară făcea referire la vila din Bulevardul Aviatorilor ca fiind menționată într-o hotărâre de Guvern din anul 2022, care este de negăsit, iar în cazul acesteia, concluzia este că ar fi fost secretizată.

Vedem deja primele reacții în acest caz. Seara trecută, premierul de la acea vreme, Nicolae Ciucă, declara că nu a semnat nicio astfel de hotărâre de Guvern și spunea că, în ședințele de Guvern, nu se discută despre obiectivele RA-APPS.

Aceste informații vin în contextul întregului scandal declanșat de investigația de presă care arăta că RAPPS ar face o investiție uriașă pentru a transforma un sediu de partid într-o locuință de protocol.

După această investigație, au venit reacții. Pe de o parte, în urmă cu câteva zile, Administrația Prezidențială susținea că, până în acest moment, nu a fost făcută niciun fel de solicitare pentru o locuință de protocol pe care actualul președinte să o ocupe după finalizarea mandatului.

Am văzut și reacția RA-APPS care, pe de o parte, susține că este vorba despre o sumă mult mai mică decât cele vehiculate. S-a vorbit despre sume de 7 sau chiar 9 milioane de euro, care urmau să fie investite în acest obiectiv. Dar RA-APPS spunea că suma e mult mai mică, undeva la două milioane de euro și, totodată, că nu a primit niciun fel de solicitare din partea Administrației Prezidențiale pentru o astfel de locuință de protocol."

Conform extrasului de carte funciară, monumentul istoric din Aviatorilor urmează să devină locuință

Vorbim de o clădire de 1200 de metri pătrați, prevăzută cu subsol, parter, etaj și un garaj.

La etaj, ar urma să fie două dormitoare, două săli de sport, două sere și un dressing uriaș. La parter, ar urma să fie un birou cu acces separat, două linving-uri (unul pentru familie și altul pentru oaspeți), spațiu de luat masa, o cămară și un alt dressing.

Pe acoperiș, vor fi instalate panouri fotovoltatice. Legea prevede că singurul care este obligat să suporte cheltuielile cu întreținerea, după ce primește o vilă de la RA-APPS, este fostul președinte de stat.

Vila este considerată un monument istoric. A fost construită de comuniști în 1954 și mari demnitari ai statului român sau oficiali străini veniți în vizită erau cazați aici.

În 1995 a fost închiriată de liberali și, timp de 20 de ani, aici a fost sediul PNL și, pentru o scurtă perioadă, sediul ALDE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE