Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Investigație Recorder: Investiție uriașă de 7 milioane de euro pentru vila unui demnitar. Pentru cine se renovează clădirea din Aviatorilor

Statul ar investi o sumă uriașă pentru renovarea unei vile istorice din Capitală. Investigația jurnalisților Recorder scoate la iveală că RA-APPS ar plăti 7 milioane de euro ca să transforme o clădire de protocol într-o locuință destinată unei singure familii.

Despre ce familie este vorba, niciun oficial nu spune nimic. Totul este ținut la secret, inclusiv atribuirea contractelor.

27/02/2024 , 15:20

Răspuns de la Palatul Cotroceni despre vila RA-APPS

Administrația Prezidențială susține că nu a transmis niciun fel de solicitare RA-APPS pentru atribuirea unei locuințe de protocol și a unui spațiu pentru organizarea cabinetului de lucru, ambele cu destinația de reședință după încetarea mandatului de președinte al României.

Vila are 1200 de metri pătrați

Vorbim de o clădire de 1200 de metri pătrați. Este prevăzută cu subsol, parter și etaj. Are și un garaj.

La etaj, ar urma să fie două dormitoare, două săli de sport, două sere și un dressing uriaș. La parter, ar urma să fie un birou cu acces separat, două linving-uri (unul pentru familie, unul pentru oaspeți), spațiu de luat masa, o cămară și un alt dressing.

Pe acoperiș, vor fi instalate panouri fotovoltatice. Legea prevede că singurul care este obligat să suporte cheltuielile cu întreținerea, după ce primește o vilă de la RA-APPS, este fostul președinte de stat.

Conform extrasului de carte funciară, clădirea monument istoric urmează să devină o locuință

Vila este considerată un monument istoric. A fost construită de comuniști în 1954 și mari demnitari ai statului român sau oficiali străini veniți în vizită erau cazați aici.

În 1995 a fost închiriată de liberali și, timp de 20 de ani, aici a fost sediul PNL și pentru o scurtă perioadă sediul ALDE.

Jurnaliștii Euronews România au intrat în posesia extrasului de carte funciară. Din clădire cu spații destinate birourilor sau sediilor de partide ar urma ca această clădire monument istoric să devină o locuință.

Marcel Ciolacu: ”Nu vă pot răspunde dacă e pregătită pentru președinte sau nu”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, că va cere secretarului general toate informațiile legate de cheltuielile și destinatarii vilei din Aviatorilor deținută de R-APPS.

”Cu certitudine, astăzi, eu Marcel Ciolacu nu vă pot răspunde dacă e pregătită pentru președinte sau nu, sau pentru alt demnitar. Nu știu dacă cheltuielile sunt de 7 milioane de euro. Am aflat și eu din presă, ca și dumneavoastră, aceste sume. Este o vilă a RA-APPS. Nu e nici prima nici ultima unde se fac investiții”, a spus Marcel Ciolacu.

Reacția lui Boloș și a lui Ciucă

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Nu cunosc acest subiect, trebuie să fie la Secretariatul General al Guvernului și ei vă pot da mai multe informații...”

Repoter: Banii de unde ar veni, totuși?

Marcel Boloș: „Noi dăm bugetul la nivel de Ordonator principal de credite, adică dăm bugetul Ordonatorilor de credite și ei își repartizează...”

Reporter: De principiu, nu e o sumă mare, șapte milioane de euro?

„Nu cunosc subiectul și nu vreau să mă pronunț.”

Nicolae Ciucă, președintele PNL: „Este o sumă foarte mare. Eu, din ce știu, nu s-a făcut niciun fel de solicitate în acest sens. Nu aș vrea să speculez și nici dvs nu cred că trebuie să speculați pe chestia asta”.

Deputat USR: ”Am cerut confirmarea dacă este vorba de domnul Iohannis”

Deputatul Mihai Badea - USR a trimis o serie de întrebări premier și directorul general de la RA-APPS.

Mihai Badea, deputat USR, pentru Euronews România: Am urmărit ultima investigație jurnalistică a celor de la Recorder. Dincolo de preocuparea exclusiv de luxul și confortul propriu al domnului Iohannis, pe care o cunoașteam deja demult, m-a indignat și modul în care autoritățile interpelate au reacționat și cum au tratat-o pe jurnalista Anca Simina. Au trimis-o la plimbare într-o secretomanie totală. Așa cum s-a întâmplat și cu alte ocazii vizându-l pe președinte. Și atunci am hotărât să depun aceste documente. Este vorba de o serie de întrebări și de o serie de documente e interes public pe care aceste autorități au obligația legală să ni le dea nouă parlamentarilor atunci când le cerem.

Le-am cerut să confirme dacă este vorba de domnul Iohannis, dacă dumnealui este beneficiarul. Dacă nu, să ne spună cine este familia care va locui acolo. De asemenea, i-am întrebat de modul cum au atribuit aceste contracte de achiziție publică. La asemenea sume, ele trebuiau făcute prin proceduri competitive, și nu prin atribuiri directe.

Purtătorul de cuvânt PNL: ”În momentul de față, vila nu a fost atribuită unui fost președinte”

Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL: Vila, în momentul de față, din cât m-am interesat, nu a fost atribuită ca și locuință de serviciu sau ca reședință oficială unui fost președinte. În acest moment, tot ceea ce se prezintă public nu are niciun fel de fundament oficial.

Rău îmi pare când văd că, în mod cel puțin subiectiv, foarte mulți competitori politici, însuflețiți de izul campaniei electorale care se apropie, prezintă aceste lucruri ca fiind certitudini.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE