Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Datoria publică totală a ajuns la 8.000 de euro pe cap de locuitor. BNR: ”Nimeni nu pare a fi doritor să diminueze acest ritm de îndatorare”

Într-o perioadă în care România se confruntă cu un deficit bugetar de două ori mai mare decât limita permisă de tratatele europene, datoria publică totală a devenit un subiect extrem de sensibil.

Înseamnă nu mai puțin de 8.000 de euro pe cap de locuitor, spune Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României, într-un interviu în exclusivitate pentru Euronews România.

Acesta a transmis și un avertisment: deși toți sunt conștienți de riscuri, nimeni nu pare a fi doritor să reducă ritmul de îndatorare, care crește de la an la an. Interviul complet va fi în această seară, la emisiunea ”Vocile care contează”, de la ora 21.00.

”Dacă noi cam 25 de miliarde facem deficit an de an, fie bugetar, fie extern, de euro, înmulțiți cu cinci și o să vedeți cât vă da în lei. 20 și ceva de miliarde, mă rog așa.

În felul ăsta s-a ajuns la o datorie publică totală, care datoria este suma deficitelor acumulate în an, s-a ajuns la o datorie totală de 160 de miliarde de euro, adică, cu alte cuvinte, 8.000 euro pe cap de locuitor.

Comparați 160 de miliarde de euro datoria de astăzi a României cu 11 miliarde de dolari, cât a fost vârful datoriei contractate pe vremea regimului Ceaușescu.

Și nimeni nu pare a fi doritor a diminua aceast acest ritm de îndatorare, care an de an adaugă și adaugă și adaugă și adaugă.

Pentru că, deși toată lumea știe că trebuie umblat la deficitul bugetar și trebuie adus deficitul sub control sub 3% din PIB, de la 6% din PIB, toată lumea zice da, reduceți-l, dar nu pe socoteala mea.”, a declarat Valentin Lazea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE