Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Conținutul generat de inteligența artificială, identificat clar pentru siguranța. Cum vrea Casa Albă să reglementeze domeniul

Companiile care dezvoltă inteligența artificială, precum OpenAI, Alphabet și Meta Platforms, și-au luat angajamentul, în mod voluntar, față de Casa Albă să identifice în mod clar a conținutul generat de sistemele AI, pentru a crește siguranța acestei tehnologii, a anunțat Administrația Biden, conform agenției Reuters.

De asemenea, firmele, printre care se numără Anthropic, Inflection, Amazon.com și partenerul OpenAI, Microsoft, s-au angajat să testeze în detaliu sistemele înainte de lansare și să facă publice informații despre cum să diminueze riscurile și să investească în securitatea cibernetică.

Casa Albă a anunțat vineri că a obținut angajamente din partea a șapte companii americane, în așa fel încât să garanteze că produsele lor ce au la bază inteligența artificială sunt singure, înainte de a fi lansate. Prin unele dintre angajamente se solicită monitorizarea de către entități terțe a funcționării sistemelor de inteligență artificială, cu toate că nu este precizat cine va verifica tehnologia sau cine va trage la răspundere companiile, notează The Associated Press.

O creștere investițiilor în instrumente de inteligență artificială generativă capabile să scrie texte convingătoare, asemenea celor concepute de oameni, să producă noi imagini și alte materiale media a stârnit controverse, precum și temeri în legătură privind capacitatea acestei tehnologii de a fi folosită pentru a păcăli oamenii și a răspândi dezinformarea.

Decizia este consideră o victorie în demesurile făcute de Administrația Biden pentru a reglementa această tehnologie, care a generat o creștere spectaculoasă a investițiilor și popularității în rândul utilizatorilor.

"Salutăm inițiativa președintelui de a reuni industria tehnologică pentru a stabili pașii concreți care vor contribui la o inteligență artificială mai sigură și mai benefică pentru public", au anunțat vineri reprezentanții Microsoft, într-o postare pe blogul companiei.

Statele Unite au rămas în urma Uniunii Europene în ceea ce privește reglementarea domeniului inteligenței artificiale. În iunie, parlamentarii europeni au convenit asupra unui set de norme care prevăd că sisteme precum ChatGPT vor trebui să dezvăluie conținutul generat de inteligența artificială. Scopul este distingerea imaginilor false de cele reale și să asigure măsuri de protecție împotriva conținutului ilegal.

Congresul SUA vrea să elaboreze un proiect legislativ prin care realizatorii reclamelor politice ar fi obligați să dezvăluie dacă a fost folosită inteligența artificială pentru a crea imagini sau alt conținut.

De asemenea, președintele Joe Biden are în plan un ordin executiv, dar și realizarea unei legislații bipartizane privind tehnologia IA. În acest demers, cele șapte companii, care au participat la discuții la Casa Albă, s-au angajat să dezvolte un sistem de identificare (watermark) a tuturor formelor de conținut, de la text, imagini, înregistrări audio și video generate de AI, astfel încât utilizatorii să știe când a fost folosită această tehnologie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE