Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Contestații la Evaluarea Națională 2023: model de cerere și procedura de recorectare a lucrării

Contestațiile la Evaluarea Națională 2023 se depun pe 28 și 29 iunie, după afișarea primelor rezultate la examenul susținut de absolvenții claselor a VIII-a.

Elevii pot depune contestații, însoțiți de părinte sau de tutorele legal, la școala de apartenență, centrul de examinare sau prin mijloace electronice. Lucrările vor fi reevaluate de o altă comisie decât cea care a acordat nota inițială.

Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2023, după soluționarea contestațiilor, vor fi publicate pe 4 iulie.

Procedura de recorectare a lucrărilor la Evaluarea Națională 2023

În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială.

În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea este reevaluată de alți doi profesori evaluatori. Reevaluarea se face respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de-a doua comisie de contestații este nota finală obținută de candidat.

Nota obținută în etapa de soluționare a contestaților este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Model de cerere pentru contestații la Evaluarea Națională

Elevii care vor recorectarea lucrării vor completa o cerere-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

În cazul candidatului minor, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestuia.

Model de cerere pentru contestații (model valabil pentru sesiunea din 2020):

Pot vedea elevii și părinții lucrările după contestații?

Potrivit metodologiei publicate de Ministerul Educației, elevii majori și părinții/reprezentanții legali ai candidatului minor pot cere vizualizarea lucrării, după recorectarea și afișarea rezultatelor finale.

Aceștia trebuie să țină cont de faptul că vizualizarea lucrării nu poate conduce la reevaluarea și/sau modificarea notei finale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE