Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consiliul Național al Rectorilor, susținere "fermă" pentru Sorin Cîmpeanu. Acuzațiile de plagiat - "false"

Consiliul Național al Rectorilor a ieșit public cu o declarație prin care-l susține "ferm" pe fostul ministru al Educației, care și-a dat demisia din Guvern în urma unui scandal de plagiat.

Sorin Cîmpeanu este el însuși președintele CNR, "ales statutar în data de 20 sept. 2020, prin vot secret, in cvasi-unanimitate (68 voturi pentru şi un singur vot împotrivă. " se arată în comunicatul de presă, citat de Agerpres.

Consiliul Național al Rectorilor "se delimitează ferm de orice <sentinţe> de natură mai mult sau mai puţin politică, emise de veritabile <tribunale digitale>". CNR susține că există "mecanisme specifice învăţământului superior" prin care se poate face analiza unor lucrări, "verdictele emise de către persoane fizice pe reţelele de socializare neputând fi luate în considerare, nici măcar atunci când persoana vizată este şi om politic."

În același comunicat, apare și o explicație tehnică pentru materialele care fac obiectul articolului semnat de jurnalista Emilia Șercan în Press One. Aceasta semnala că Sorin Cîmpeanu și-a însușit, în anul 2006, cu „modificări neînsemnate”, 96 de pagini dintr-un curs semnat de doi profesori universitari de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

"Înscrisul, pretins în mod fals a fi plagiat, este un caiet/îndrumător de lucrări practice, un document pedagogic suport destinat exclusiv uzului studenţilor unei anumite facultăţi, dintr-o anumită universitate, în cadrul activităţilor de proiect şi lucrări practice. Un îndrumător de lucrări practice nu este o lucrare/opera/creaţie ştiinţifică, nu este un document care să presupună expunerea unor elemente de originalitate rezultate din activităţile de cercetare ale autorului. Pentru a putea fi puse la dispoziţia fiecărui student care desfăşoară activităţi practice, caietele de laborator erau litografiate în cadrul instituţiei de învăţământ superior." susține Consiliul Național al Rectorilor.

În plus, se arată în comunicatul citat de Agerpres, "Acest îndrumător nu a fost în niciun fel utilizat de către dl.prof.dr.ing. Sorin - Mihai Cîmpeanu pentru avansarea în cariera didactică, titlul de profesor fiind de altfel obţinut în anul de apariţie al acestuia - 2006."

La solicitarea fostului ministru al Educației, anunță Consiliul, a fost iniţiată o analiză de către comisia de etică şi experţi în domeniul vizat. Aceștia "se vor pronunţa, conform uzanţelor academice generale precum şi a celor specifice domeniului, asupra conţinutului, precum şi asupra modului în care a fost elaborat îndrumătorul respectiv de lucrări practice."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE