Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din Guvern, după acuzațiile de plagiat. Premierul Ciucă i-a acceptat demisia, dar nu a comentat decizia

Publicat de: Euronews

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a anunțat demisia din guvernul condus de Nicolae Ciucă, după ce zilele trecute a fost acuzat că a plagiat un curs universitar.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească”, a scris Sorin Cîmpeanu pe Facebook.

Premierul Nicolae Ciucă a acceptat demisia ministrului Educației și i-a mulțumit acestuia pentru colaborare și implicarea în proiectele demarate în beneficiul educației românești. Oficialul a spus că urmează consultări în PNL și în coaliție, pentru desemnarea unui nou ministru.

"Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin Câmpeanu din funcția de ministru al educației. Îi mulțumesc pentru colaborarea de până acum și pentru proiectele demarate în beneficiul sistemului de educație. În continuare, România are nevoie de stabilitate și coerență pentru a putea implementa reforma durabilă pe care ne-o dorim cu toții pentru învățământ. Urmează să ne consultăm în Partidul Național Liberal și în cadrul coaliției de guvernare și să validăm, cu celeritate, propunerea pe care o voi înainta domnului președinte al României, Klaus Iohannis, pentru funcția de ministru", a transmis Nicolae Ciucă într-un mesaj pe Facebook.

Săptămâna aceasta, jurnalista Emilia Șercan a scris pe site-ul PressOne că Sorin Cîmpeanu și-a însușit în anul 2006, cu „modificări neînsemnate”, 96 de pagini dintr-un curs semnat de doi profesori universitari de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

Ministrul Educației a răspuns acestor acuzații și a spus că "obiectivul principal" al acestora este „blocarea legilor educaţiei”. Ulterior, Cîmpeanu s-a disculpat publicând o scrisoare a coordonatorului său de doctorat care spune că i-a predat cu bună știință capitolele respective din suportul de curs.

În ultimele zile, mai mulți reprezentanți ai societății civile au cerut demisia lui Sorin Cîmpeanu, în urma acuzațiilor de palgiat.

Sorin Cîmpeanu a venit la conducerea Ministerului Educației la 23 decembrie 2020, odată cu instalarea Guvernului Florin Cîțu, după alegerile parlamentare. Acesta a mai deținut funcția și în perioada decembrie 2014 - noiembrie 2015, în Guvernul Victor Ponta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE