Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scandalul plagiatului lucrărilor universitare. Mai mulți reprezentanți ai societății civile îi cer demisia ministrului Educației

Mai mulți reprezentanți ai societății civile îi cer demisia ministrului Educației, în urma dezvăluirilor apărute în presă, conform cărora Sorin Cîmpeanu a plagiat lucrări universitare. După mai multe declarații în care nu părea să ia în serios subiectul, ministrul s-a disculpat, publicând o scrisoare a coordonatorului său de doctorat care spune că i-a predat cu bună știință capitolele respective din suportul de curs.

„Acestea sunt cele trei lucrări de la Biblioteca Națională care apar în investigația Emiliei Șercan publicată pe site-ul PressOne: lucrarea din anul 2000, cea din 2006 și cea din 2009. Pe toate aceste lucrări este semnat și Sorin Cîmpeanu. Pe lucrarea din anul 2000 mai apar trei alți autori, printre care și conducătorul de doctorat al lui Sorin Cîmpeanu, profesorul Ioan Pleșa. Sorin Cîmpeanu a semnat două capitole în anul 2000, în această lucrare. În anul 2006, Sorin Cîmpeanu semnează 15 capitole, 13 dintre acestea au fost preluate din lucrarea din anul 2000, de la Ioan Pleșa și Alexandru Ene, cu doar câteva modificări. Lucrarea din anul 2009 este aproape identică cu lucrarea din anul 2006, însă, niciuna dintre aceste lucrări nu are menționată la bibliografie lucrarea din anul 2000”, explică jurnalistul Euronews România, Ioana Nicolescu.

De asemenea, cursul din anul 2000 a mai avut trei ediții anterioare datate în 1987, 1990 și 1993.

Emilia Șercan: Din analiza pe care eu am făcut-o reiese foarte clar faptul că domnul Sorin Cîmpeanu și-a însușit autoratul a 13 capitole dintr-un curs universitar. Mai mult, dincolo de asta noi putem să vorbim și de plagiat, chiar dacă dumnealui înlătură numele autorilor originali și îl pune pe al său, putem să desprindem chestia asta și să ne uităm pur și simplu la conținut. Aceste 13 capitole sunt plagiate și, mai mult de atât, domnul Sorin Cîmpeanu și-a însușit creația originală a acelor capitole.

Marian Popescu, membru al Institutului de cercetare a fraudei și plagiatului de la Geneva, director onorific al CARFIA, Centrului pentru integritate academică al Universității din București: E vorba de un plagiat într-un suport de curs. Suportul de curs este protejat, conform legii, în momentul în care are un autor, ori domnul ministru ca autor și-a însușit munca altor autori pe care nu i-a declarat.

O lucrare ca cea semnată de Sorin Cîmpeanu la Universitatea de Agronomie este guvernată de Legea dreptului de autor din 1996 și de legea privind buna conduită și cercetarea științifică din 2006.

Ce transmite ministrul Educației

Sorin Cîmpeanu: Un îndrumător de lucrări practice presupune o serie de formule de calcul, scheme de calcul, de tabele de grafice care nu au o paternitate asumată. Sunt un simplu suport foarte necesar și util lucrului cu studenții, pe care-l asumă cadrul didactic care lucrează în acel moment cu studenții, într-un colectiv de mai multe cadre didactice care predau la aceeași disciplină, aceste lucruri se partajează la nivelul colectivului.

În spiritul acestei declarații a venit și cea mai recentă precizare a ministrului Educației privind acest scandal. El a transmis pe Facebook un mesaj al îndrumătorului său de doctorat, Ioan Pleșa. Acesta spune că, în 2006, a considerat „oportun și necesar” ca Sorin Cîmpeanu „să preia îndrumătorul de lucrări practice la care au lucrat și pe care l-au perfecționat împreună”, timp de 15 ani. Pleșa mai spune că a făcut acest lucru „cu dorința și din convingerea confirmată că Sorin Cîmpeanu va putea fi cel mai bun continuator al disciplinei îmbunătățiri funciare”.

În urma dezvăluirilor din anchetă, membri ai societății civile au protestat în fața ministerului Educației cerând demisia lui Sorin Cîmpeanu. În plus, Universitatea din București a transmis într-un comunicat de presă că „este necesară o analiză serioasă în afara oricărei presiuni de orice natură, analiză care să fie realizată de îndată de către instituțiile abilitate din cadrul universității implicate și de instituțiile responsabile ale statului”.

Definiția plagiatului în dicționar spune: (despre opere literare, literare sau științifice) care a fost însușit integral sau parțial de la altcineva și prezentat drept creație personală.

Un banner pe care scria „Plagiat Egal Furt” a fost aplaudat la scenă deschisă la Gala Societății Civile

Gala Societății Civile a fost organizată la Ateneul Român. Banner-ul afișat pe scenă a reprezentat o trimitere către cazul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE