Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sorin Cîmpeanu, despre doctoratele plagiate. ”România e singurul stat în care un om politic conferă titluri științifice. Nu e un pic straniu?”

Universitățile unde au fost acordate teze de doctorat ce s-au dovedit a fi plagiate trebuie să își asume greșeala și să suporte consecințele. Declarația aparține ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a vorbit la Euronews România despre măsurile pe care autoritățile ar trebui să le aplice în cazul doctoratelor obținute ilegal.

Sorin Cîmpeanu a subliniat că din 1990 și până în prezent au fost acordate 84.000 de titluri de doctorat. În direct la Euronews România, ministrul Educației a afirmat că toți specialiștii care au validat o teză de doctorat ce s-a dovedit ulterior a fi plagiată trebuie să își asume această greșeală, nu doar doctorandul.

”Unele dintre ele s-au dovedit a fi plagiate. Ca să existe titlul de doctor înseamnă că acea comisie de specialitate CNATCU le-a validat. Toate tezele plagiate sau dovedit a fi plagiate au fost certificate prin semnătură.

După validarea în comisia de specialitate, am avut validarea consiliului general, tot prin semnătură. După consiliul general, am avut validarea prin ordin de ministru.

N-am auzit să fie sancționat vreun membru al comisiei de specialitate CNATCU și am fost membru și președinte numite de ministrul Daniel Funeriu în CNATCU. N-am auzit nici de vreun președinte al CNATCU care să fie sancționat pentru că a validat o teză de doctorat care s-a dovedit a fi plagiată și n-am auzit nici de vreun ministru. Un ministru e un om politic.

România e singurul stat în care un om politic conferă titluri științifice. Nu e un pic straniu? Mie mi se pare că da”, a afirmat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu, despre scandalul doctoratelor plagiate: „Soluția este ca universitatea să își asume acordarea titlului de doctor”

Ministrul Educației a ținut să precizeze că ”în niciun stat european titlul de doctor nu mai este acordat de altcineva decât de universitate”.

”Ați auzit cumva de vreun conducător de doctorat, de vreun membru al vreunei comisii de îndrumare sau de vreun membru al comisiei de susținere sau de vreun rector care a făcut propunerea de acordare a titlului care să fie acuzat? Nu! Doar doctorandul.

Soluția este ca universitatea să își asume acordarea titlului de doctor. După cum universitatea face acest lucru la nivel de licență și de master, trebuie să își asume.

În cazul în care se dovedește că și-a asumat greșit, universitatea este cea care suportă consecințele”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „CNATCU nu dispare. CNATCU se profesionalizează”

Ministrul Educației a amintit că la nivelul universităților există comisii de etică, iar „orice persoană nemulțumită de decizia comisiei de etică din universitate are șansa de a se adresa unei instanțe supreme din punct de vedere academic, numită Comisia Națională de Etică și Titluri Universitare care este CNATCU”

„În momentul de față CNATCU are patru atribuții: acordarea titlurilor de doctor, a doua este elaborarea standardelor în baza cărora se acordă titlurile de doctor. Asta se face specializat de către o comisie națională pentru elaborarea standardelor. A treia este cea de veghere asupra respectării principiilor de etică și asta se face de către Comisia Națională de Etică.

CNATCU nu dispare. CNATCU se profesionalizează.

A patra responsabilitate a CNATCU este una de care nu s-a achitat niciodată pentru că dacă s-ar fi achitat, n-am fi avut atât de multe erori în concursurile de promovare în posturile de conferențiar și de profesor.

Nu spun că trebuie desființat CNATCU. Trebuie reorganizat, iar răspunderea pentru acordarea titlului de doctor trebuie să rămână la universități”, a mai precizat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că dacă s-a greșit în cazul unei teze de doctorat acordate prin ordin de ministru, acesta poate fi desființat în instanță.

„Este o obligație a Ministerului Educației acea de a se adresa instanței pentru retragerea titlului de doctor în cazul în care s-a constatat că a fost obținut ilegal

Este prima oară când în lege Ministerul Educației este obligat să facă asta. De acum încolo universitățile vor fi cele obligate să retragă titlul dacă această comisie CNATCU va constata plagiatul”, a concluzionat Sorin Cîmpeanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE