Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV | Ministrul Educației: Robotica, posibilă probă la BAC, din 2027

Zilele acestea au loc ultimele dezbateri publice privind legile educației. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, i-a oferit un interviu jurnalistului Euronews, Maria Moiș, despre acest subiect, la aeroport, acolo unde i-a întâmpinat pe olimpicii internaționali la astrofizică.

„Legea învățământului preuniversitar România educată este construită pe echilibrul între susținerea excelenței și performantei așa cum vedem astăzi și pe susținerea echității și a accesului tuturor la educație de calitate. Cele două noțiuni nu se exclud nicidecum, ci se completează. Acesta este un principiu de bază al legii. Sunt foarte multe acele măsuri care se completează în susținerea performanței și excelenței așa cum am spus în școala românească, dar care au în vedere accesul la o educație de calitate pentru toți elevii”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a transmis că miercuri, în a 75-a zi de dezbateri pe tema legii educației, vor fi analizate cu maximă responsabilitate miile de propuneri rezultate în urma acestor dezbateri și apoi vor fi integrate în proiectele celor două legi ale educației, care ulterior vor fi propuse spre adoptare în Guvernul României și trimise în Parlamentul României.

Jurnalist: Cum credeți că ar trebui să arate Bacalaureatul?

Sorin Cîmpeanu: Bacalaureatul trebuie să verifice și să certifice competențele de bază pentru disciplinele care sunt definitorii pentru viitorul tinerilor, este vorba de competențe de bază: limba și literatura română, inclusiv gramatica, matematică, științe, istorie și geografie, științe socio-umane, competențe digitale și multilingvism. Apoi, pentru competențe avansate, pentru ca fiecare dintre copii să se pună în valoare într-o disciplină, într-un domeniu în care ei apreciază că excelează să putem să avem certificate și competențe avansate pentru a îmbina echitatea cu excelența. Acest lucru trebuie să se facă la alegerea elevilor care vor intra la Bacalaureat în anul 2027, după ce vor fi parcurs un ciclu liceal de patru ani, în care planurile cadru vor fi complet schimbate față de ceea ce știm acum, în care până la 30% vom avea curriculum la dispoziția școlii și la alegerea elevului.

Ministrul Educației atrage atenția că cei care judecă examenul de Bacalaureat din 2027 prin prisma curriculumului pe care îl cunosc acum fac o mare greșeală.

Sorin Cîmpeanu: Bacalaureatul din 2027 în acest fel care să certifice competențele în așa fel încât să fie luate în calcul de universități, de angajatori și nu cum se întâmplă acum urmează să fie susținut de elevi care vor învăța altfel față de cum au învățat elevii de până acum.

Potrivit ministrului Educației, pentru proba la Bacalaureat la limba română vor fi întrebări construite științific, atât de limbă și literatură, cât și de gramatică.

O noutate pentru Bacalaureatul din 2027 ar putea fi reprezentată de probe la materii precum robotica.

„Avem competențele de bază, de cultură generală, după care avem competențe avansate la proba specializării unde putem să avem foarte bine o probă scrisă pentru informatică, robotică, pentru orice considera elevul ca definește aspirațiile și competența lui de dezvoltare profesională și personală”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Jurnalist: Credeți ca veți avea timp să duceți acest proiect la capăt?

Sorin Cîmpeanu: Cred ca am experiențe anterioare suficient de multe încât să înțeleg că un lucru e cert - dacă încerci, ai șansa să reușești.

Întrebat dacă se află pe lista remanierilor Sorin Cîmpeanu a spus că indiferent de dorința sau voința sa, lucrurile începute vor trebui duse până la capăt.

„I-am dezamăgit deja pe acei artizani ai culturii populației specifice acelei zone a Europei cu privire la acest subiect. Sigur am spus, poate știu ei mai bine decât știu eu. Eu îi dezamăgesc. Am de susținut legile educației și după adoptare va fi foarte multă treabă pentru cele peste 200 de acte normative subsecvente”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Jurnalist: Deci nu sunteți pe listă?

Sorin Cîmpeanu: Mă tem ca indiferent de dorința sau voința mea, dacă avem responsabilitate față de acești copii, va trebui să ne ducem lucrurile începute până la capăt.

Ministrul Educației a transmis că miercuri, în a 75-a zi de dezbateri pe tema legii educației vor fi analizate cu maximă responsabilitate miile de propuneri rezultate în urma acestor dezbateri și apoi vor fi integrate în proiectele celor două legi ale educației, care ulterior vor fi propuse spre adoptare în Guvernul României și trimise în Parlamentul României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE