Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dezbateri pe titlul de doctor. Retragerea doctoratului și desființarea CNATDCU stârnesc controverse

Dezbaterile pe Legile Educației au împărțit lumea academică în două. Unii profesori universitari ar fi de acord cu păstrarea instituției care validează titlurile de doctor. Alții, în schimb, nici nu mai vor să audă de ea. Primii cred că instituția ar putea funcționa mai bine dacă sunt aduse modificări legislative, în timp ce a doua tabără argumentează că nicio țară a Uniunii Europene nu are un astfel de organism. Divergențe sunt și în privința retragerii titlului de doctor. Propunerile profesorilor au fost înainte ministrului Educației.

„Am propus unele modificări legate de aspecte legate de integritatea academică. Nu poți renunța oricum la titlul de doctor. Și ministrul a spus că ar fi de acord cu aceste lucruri. Nu ajunge să doar să dai banii înapoi, ori renunțăm complet la această posibilitate, ori punem niște criterii serioase pentru cei care vor să renunțe la titlul de doctor. De exemplu, primul să recunoască că e o problemă academică. Nu poți renunța că așa ai chef”, a declarat Horia Iovu, protector al Universității Politehnica București.

Desființarea prin reorganizare a CNATDCU

„În legătură cu CNADCU, pe aspetcul de etică, noi am spus ca ori trebuie păstrat CNADCU, dar schimbată legislația ca să-l facem mai funcțional, ori putem fi de acord cu noul consiliu propus de minister, dar care să nu aibă doar funcția de standardizare. El trebuie să aibă și o funcție de control și o funcție de sancționare pentru modul în care se implică standardizarea. Și la acest lucru ministrul a spus că ar fi de acrod”, a explicat prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universității „Babeș Bolyai”, Cluj-Napoca.

„CNADCU, poate puțini știu, a fost înființat în perioada comunistă, datează de atunci. Sigur că și-a perfecționat unele mecanisme de verificare, dar în ansamblu corectează din nou ce au făcut deja universitățile. De aceea e important ce prevede legea acum și anume ca universitățile să acorde ele titlul de doctor. Asta ce înseamnă? Înseamnă responsabilitate mult mai mare la nivelul universităților”, a mai spus Horia Iovu, protector al Universității Politehnica București.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE