Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană: Tinerii români, cei mai hotărâți să meargă la vot. Tot ei sunt cei mai activi social, semnează petiții și merg la mitinguri

Un milion de tineri din România votează pentru prima dată pe 9 iunie. Comisia Europeană transmite că tinerii români sunt cei mai hotărâți să își aleagă liderii, aproape trei sferturi dintre ei susțin că vor fi la urne. Mai mult, ai noștri semnează petiții, participă la mitinguri, sunt cei mai activi social din Europa. Dacă e sau nu așa, vom vedea în mai puțin de o lună.

România, pe primul loc în UE în ceea ce privește intenția de vot a tinerilor la alegerile europarlamentare

Tinerii își doresc să facă diferența pe scena politică, iar pentru asta vor să meargă în număr cât mai mare la vot. Asta arată datele Comisiei Europene privind intenția de vot la alegerile europarlamentare din 6-9 iunie.

Românii sunt pe primul loc în privința intenției de vot. 78% dintre tineri spun că vor merge sa voteze, în timp ce media europeană este de 64%. După tinerii din România vin cei din Portugalia, cu 77% intenție de vot. Pe ultimul loc în Uniunea Europeană sunt cei din Luxemburg. Acolo, doar patru din zece intenționează să meargă la urne.

Implicarea tinerilor în schimbarea societății

Să vedem și cât de activi social au fost tinerii în țările lor, în ce măsură au și făcut ceva pentru a schimba lucrurile, adică au trimis scrisori către politicieni, au participat la proteste sau au semnat sau inițiat petiții.

Românii sunt, din nou, pe primul loc în Uniunea Europeană. 57% spun că au participat la astfel de activități în ultimul an, în timp ce media comunitară este de 48%.

La coada clasamentului se află tinerii din Cipru, unde doar 31% susțin că au avut astfel de inițiative.

Datele tehnice ale eurobarometrului: sondajul a fost realizat în intervalul 3-12 aprilie, prin metoda chestionar online, iar peste 26 de mii de tineri au răspuns întrebărilor.

Euronews România vă invită astăzi să cunoașteți această generație de care se leagă toate speranțele viitorului. Din holul facultății de Științe politice din București sau de pe marginea drumului ce trece prin Pata Rât, la Cluj Napoca, tinerii vorbesc cu entuziasm despre alegeri, dar cu dezamăgire despre politicieni. Vom încerca să-i înțelegem mai bine pe tot parcursul zilei alături de sociologi, politologi și softuri care stabilesc afinitatea politică. Iar, de la ora 21, Vitalie Cojocari îl va avea ca invitat la Vocile care contează pe europarlamentarul Dacian Cioloș, presedintele REPER.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;

15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);

8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE