Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Câte secții de votare vor fi disponibile pentru românii din diaspora la alegerile europarlamentare. Cele mai multe dispuse în Italia și Spania

Ministerul Afacerilor Externe organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

MAE informează într-un comunicat transmis sâmbătă că ministrul Luminiţa Odobescu a emis, în acest sens, ordinul nr. 868/2024 publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 434/10 mai 2024, în conformitate cu prevederile art. 34 alin. (9) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare şi ale art. 10 alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, potrivit Agerpres.

Secțiile de votare din străinătate vor fi suplimentate

Potrivit MAE, pentru scrutinul din 9 iunie vor fi organizate cu 80 mai multe secţii decât cele înfiinţate la alegerile prezidenţiale din 2019 (835 de secţii de votare), cu 167 mai multe secţii decât cele organizate la alegerile parlamentare din 2020 (748 de secţii) şi cu 474 mai multe decât secţiile de votare organizate la alegerile europarlamentare din 2019 (441 secţii).

Cele mai multe secţii vor fi organizate în statele în care se regăsesc cele mai numeroase comunităţi de cetăţeni români:

 • Italia (150 de secţii)
 • Spania (147 de secţii)
 • Regatul Unit al Marii Britanii (104 secţii)
 • Germania (87 secţii)
 • Franţa şi Principatul Monaco (67 de secţii)
 • Republica Moldova (52 secţii)
 • SUA (45 secţii)
 • Belgia (24 secţii)
 • Austria (17 secţii)
 • Irlanda (16 secţii)
 • Regatul Ţărilor de Jos (16 secţii)
 • Danemarca (14 secţii)
 • Canada (12 secţii)

Propunerile Misiunilor Diplomatice şi Oficiilor Consulare ale României în străinătate privind secţiile de votare care vor fi organizate în afara ţării au avut la bază atât consultările periodice cu reprezentanţi ai comunităţilor de cetăţeni români din diaspora, cât şi dinamica relocării cetăţenilor români din diaspora înregistrată în ultimii ani.

Lista secţiilor de votare din străinătate şi a adreselor sediilor acestora poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, la secţiunea dedicată alegerilor (https://www.mae.ro/node/64518).

Cine poate vota la alegerile europarlamentare

MAE reaminteşte că la alegerile europarlamentare din 9 iunie cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secţie organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

La scrutinul din 9 iunie votarea începe la ora locală 07,00 şi se încheie la ora 22,00. Alegătorii care la ora 22,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora locală 23,59.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

 • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
 • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
 • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE