Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războaiele îi fac pe români mai interesați să voteze la alegerile europarlamentare. Economia și sărăcia, printre preocupările principale

Războaiele din proximitatea Uniunii Europene i-au făcut pe europeni să fie mai interesați de următoarele alegeri europarlamentare. Peste opt din zece europeni consideră că votul este mai important în situația geopolitică actuală, arată datele celui mai nou Eurobarometru. Apărarea și securitatea blocului comunitar sunt din ce în ce mai importante pentru cetățenii europeni.

Eurobarometru | Războaiele îi fac pe europeni mai interesați de vot

În ceea ce privește interesul față de votul în contextul geopolitic, românii se înscriu în trendul european. Vedem că aproape 7 din 10 români spun că alegerile europarlamentare sunt mai importante acum, în timp ce 81% dintre europeni sunt de aceeași părere.

Cu doar câteva luni înainte de votul din iunie, observăm că interesul pentru alegeri a crescut în Uniunea Europeană. 60% din dintre cetățenii europeni declară că sunt interesați de alegerile din 6-9 iunie, în creștere cu 3 procente față de toamna anului trecut și cu 11 procente față de 2019, atunci când au avut loc ultimele alegeri europarlamentare.

Dacă ne uităm la situația de la noi din țară, vedem tot 60 de procente în cazul celor interesați de vot. În România, s-a păstrat același procent ca în toamna anului trecut, însă a crescut tot cu 11% numărul celor interesați de alegerile europarlamentare în comparație cu 2019.

Pe primele locuri în ceea ce priveşte nivelul intenţiei de vot se află Danemarca (87%), Olanda (86%) şi respectiv Suedia (81%).

În total, 20% dintre români ştiu exact când vor avea loc alegerile europene în ţara lor, peste media UE de 14%, în timp ce 12% ştiu doar luna şi anul, faţă de media UE de 15%. Procentul celor care cunosc doar anul în care vor avea loc alegerile pentru PE este 48 în România şi 38 în UE, potrivit Agerpes.

Subiecte de interes în campania electorală pentru cetățenii europeni

O treime dintre cetățenii europeni ar dori ca lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale, precum și sprijinirea sănătății publice să fie principalele chestiuni discutate în timpul campaniei electorale.

Pe locul al treilea în rândul subiectelor de dezbatere în campaniei se află crearea de noi locuri de muncă, precum și apărarea și securitatea Uniunii Europene.

Ce susțin cetățenii europeni:

  • Lupta împotriva sărăciei
  • Sprijinirea sănătății publice
  • Sprijin pentru economie și apărarea Uniunii Europene

În România, ordinea se inversează. Pentru concetățenii noștri, cea mai importantă temă de discuție în campanie e legată de sprijinul pentru economie, apoi celelalte subiecte de interes la nivel european.

Calendarul alegerilor din 2024

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;

15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);

8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE