Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană: reformele judiciare din Polonia sunt „insuficiente” pentru a primi banii din PNRR

Comisia Europeană consideră că ultimele modificări aduse sistemului judiciar polonez sunt „insuficiente” pentru a permite acordarea fondurilor din PNRR, transmite dpa, citată de Agerpres.

Potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, noua lege privind sistemul disciplinar pentru judecătorii din Polonia se află, încă, în analiză.

„Pot spune deja că această nouă lege nu asigură că judecătorii pot pune la îndoială statutul altui judecător fără a risca proceduri disciplinare. Acest lucru a trebuit să fie clarificat înainte ca prima tranşă să poată fi eliberată", a declarat von der Leyen.

Ce se întâmplă cu PNRR-ul Poloniei

Consiliul European blochează, de luni de zile, eliberarea a miliarde de euro pentru Polonia ca urmare a deficienţelor din sistemul judiciar polonez.

În ultima perioadă, Consiliul a convenit cu guvernul de la Varşovia asupra condiţiilor pentru plata a până la 35 de miliarde de euro din PNRR. Varşovia a presupus că dizolvarea unei camere de disciplină controversate pentru judecători nu ar contraveni acestor condiţii.

Camera disciplinară a Curţii Supreme, înfiinţată în 2018, s-a aflat în centrul reformelor judiciare urmărite de guvernul naţionalist conservator al partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS). Această cameră disciplinară avea puterea de a pedepsi şi de a demite orice judecător.

În iulie 2021, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât că sistemul disciplinar judiciar din Polonia a încălcat legislaţia Uniunii Europene. Potrivit criticilor, independenţa justiţiei este subminată, iar ingerinţa politică facilitată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE