Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisarul european pentru afaceri interne: Fac tot ce îmi stă în puteri pentru ca România să intre în spațiul Schengen terestru, în mandatul meu

Mai sunt mai puțin de 3 săptămâni până când cetățenii români vor putea călători în țările Uniunii Europene fără a trece prin controlul vamal al documentelor de identitate, deoarece pe 31 martie, România și Bulgaria devin membri ai spațiului aerian Schengen.

Cu toate acestea, rămânem în afara spațiului terestru Schengen. “Sunt foarte optimistă că vom avea o decizie încă din acest an și voi face tot ce-mi stă în putință să ajungem acolo.” spune comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, într-un interviu pentru Euronews România.

România nu are deocamdată o perspectivă în privința calendarului de aderare la spațiul Schengen terestru. Sunt încă voci care se opun vehement extinderii spațiului de liberă spunând că este nefuncțional. Cancelarul Austriei rămâne de neclinitit în privința aderării României și Bulgariei, poziție pe care a afișat-o și în timpul congresului PPE de la București.

Ylva Johansson: ”Toată lumea din spațiul Schengen va fi mai în siguranță cu România și Bulgaria”

“Comisia Europeană cred că a făcut tot timpul clar că România și Bulgaria fac parte din Schengen, îndeplinind toate criteriile spațiului Schengen. Toată lumea din spațiul Schengen va fi mai în siguranță cu România și Bulgaria în spațiul Schengen. Dar știm că e nevoie de o decizie unanimă a Consiliului și asta e ceea ce am încercat să obținem.

Am obținut o decizie unanimă foarte, foarte importantă în decembrie anul trecut. România și Bulgaria se descurcă foarte bine când vine vorba de gestionarea migrației și întreaga UE se descurcă din ce în ce mai bine când vine vorba de gestionarea migrației. Aș dori să subliniez faptul că am ajuns la un acord politic privind noul pact privind migrația și azilul, care ne va face mult mai puternici în gestionarea migrației într-un mod controlat, cât și în securizarea mai bună a frontierei noastre externe. Așadar, acesta e cel mai important pas pentru o mai bună gestionare a migrației împreună.”, declară Ylva Johansson.

În ceea ce privește statutul cetățenilor români și bulgari după 31 martie, comisarul pentru afaceri interne spune că aceștia se vor bucura de drepturile depline ale cetățenilor din familia Schengen.

“România va fi membră cu drepturi depline a spațiului Schengen, iar frontierele dintre România și celelalte state membre vor fi considerate frontiere interne, nu frontiere externe ale spațiului Schengen.

Ne lipsește încă decizia de ridicare a controalelor la frontierele interne dintre România și statele membre. Dar România și Bulgaria vor fi membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen și vor aplica pe deplin acquis-ul Schengen de la 31 martie.”, mai spune Ylva Johansson în interviul acordat Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE