Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Nik Storonsky, co-fondatorul Revolut. Fiu al unui director Gazprom, a renunțat la cetățenia rusă și a ajutat Ucraina cu bani

Miliardarul Nikolay Storonsky, cofondator și director executiv al aplicației financiare Revolut, a renunțat la cetățenia rusă. De asemenea, tatăl său, care este director în cadrul institutului de cercetare al companiei ruse Gazprom, este vizat de sancțiunile aplicate de autoritățile de la Kiev, în contextul războiului declanșat de armata rusă în Ucraina, la ordinul președintelui Vladimir Putin.

Oleg Tinkov, Ruben Vardanian și Yuri Milner se numără printre oamenii de afaceri care au renunțat la cetățenia rusă, după ce a izbucnit războiul în Ucraina, în luna februarie. Recent, un alt magnat a luat aceeași decizie. Este vorba despre Nikolay Storonsky, cofondator și CEO al companiei Revolut. Informația a fost confirmată de Euronews Bulgaria.

La începutul lunii martie, Nikolay Storonsky a condamnat invadarea Ucrainei de către armata rusă.

„Vreau să fac public ceea ce simt - războiul nu este răspunsul. Acest război este dezgustător și este o greșeală. Chiar dacă provin din Rusia și acum sunt cetățean britanic, am origini ucrainene. Tatăl meu este ucrainean. Am rude și prieteni peste tot în Ucraina, oameni la care țin foarte mult și pentru care sunt extrem de îngrijorat”, a declarat Storonsky, potrivit Euronews Bulgaria.

Tatăl său, Nikolay Storonsky senior, este directorul Gazprom Promgaz, institutul de cercetare al companiei ruse. La jumătate lunii octombrie, el s-a numărat printre oficialii care au participat la forumul internațional „săptămâna energiei ruse”, de la Moscova.

Cu acest prilej, președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia nu folosește gazele naturale pe post de armă geopolitică și a discutat despre crearea unui hub turcesc prin care gazul rus să fie livrat în Europa. Propunerea a fost salutată de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Autoritățile ucrainene i-au aplicat sancțiuni lui Storonsky senior, în condițiile în care face parte din conducerea companiei ruse Gazprom, conform publicației britanice The Telegraph.

Din acest motiv, tatăl fondatorului companiei Revolut are interdicție a intra pe teritoriul Ucrainei, iar bunurile pe care le deține i-au fost puse sub sechestru.

Cine este Nikolay Storonsky și cum a sprijinit Ucraina prin Revolut de când a început războiul

Născut în Rusia, Nikolay Storonsky junior a sprijinit autoritățile de la Kiev prin intermediul platformei financiare Revolut. El a donat peste 1,7 milioane de euro Ucrainei și a scutit de taxe donațiile făcute către filiala de Cruce Roșie a țării de utilizatorii săi din mai multe țări, inclusiv Bulgaria.

În 2015, Nikolay Storonsky a fondat, în Londra, compania Revolut împreună cu afaceristul ucrainean Vlad Yizenkoin. Aplicația este folosită la nivel global de peste 20 de milioane de persoane.

De peste 10 ani, Storonsky s-a stabilit în Marea Britanie și a obținut cetățenia britanică. El a urmat studii de master în domeniul fizicii la Institutul de Fizică din Moscova, precum și în domeniul ecnomic la Universitatea de Economie din capitala Federației ruse.

În 2021, valoarea aplicației Revolut a fost estimată la 33 de miliarde de dolari.

Potrivit publicației Forbes, Nikolay Storonsky, cofondatorul Revolut, are o avere estimată la 7,1 miliarde de dolari, ceea ce îl plasează pe locul 294 în topul celor mai bogați oameni din lume.

De asemenea, partenerul său, Vlad Iazenko, are o avere de aproape 1,1 miliarde de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE