Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Clotilde Armand a pierdut procesul cu ANI. Instanța confirmă starea de incompatibilitate în care s-a aflat primarul Sectorului 1

Procurorii i-au schimbat încadrarea din „suspect” în „inculpat” primarului sectorului 1 al Capitalei, în dosarul în care Clotilde Armand este acuzată că ar fi fost remunerată ilegal cu 2.500 euro într-un proiect european. Anunțul public a fost făcut chiar de Clotilde Armand pe pagina sa de Facebook. Primarul susține că este reacția PSD-PNL la adresa anunțului candidaturii sale și vine cu o listă de probleme juridice privind modul în care este anchetată.

Magistrații Curții de Apel București au respins cererea depusă de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, prin care voia anularea raportului întocmit de Agenţia Naţională de Integritate, prin care a fost declarată în stare de incompatibilitate.

”Respinge ca neîntemeiată contestaţia, astfel cum a fost completată, formulată de către reclamanta Armand Clotilde - Marie - Brigitte în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate", se arată în decizia instanţei.

Hotărârea Curții de Apel București nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs, conform Agerpres.

Clotilde Armand acuză abateri juridice. ”Voi contesta această decizie”

”Nicio surpriză în minuta instanţei - noul judecător - numit «noaptea, ca hoţii» fără nicio motivare sau argument juridic - şi-a îndeplinit misiunea pentru care a fost promovat la Curtea de Apel. A respins contestaţia mea împotriva raportului ANI. Voi contesta această decizie şi voi face o plângere către Inspecţia Judiciară pentru gravele abateri juridice de asta", a scris Clotilde Armand pe Facebook, după ce a aflat decizia instanţei.

În schimb, instanța a admis o cerere depusă de avocaţii lui Clotilde Armand privind sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la două excepţii de neconstituţionalitate, însă nu a fost de acord cu suspendarea procesului până la soluţionarea acestor excepţii.

De asemenea, Curtea de Apel București i-a respins lui Clotilde Armand o cerere de sesizare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

Clotilde Armand, acuzații de conflict de interese și incompatibilitate

În noiembrie 2022, Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că primarul Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese şi incompatibilitate, în legătură cu numirea sa ca manager într-un proiect finanţat cu fonduri europene desfășurat de Primăria Sector 1.

Mai apoi, Armand a solicitat instanței anularea raportului întocmit de ANI, precum și suspendarea acestuia, până la soluţionarea pe fond a cererii sale.

Potrivit ANI, Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese, deoarece în exercitarea atribuţiilor de primar a semnat dispoziţiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului "Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie", finanţat din fonduri europene şi care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003.

Cele cinci dispoziţii semnate reprezintă numirea în funcţia de manager de proiect, precum şi majorarea indemnizaţiei lunare cu până la 30%.

Clotilde Armand s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 18 februarie 2022, data dispoziţiei privind numirea sa în acel proiect.

În acest caz, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Armand a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, întrucât, în exercitarea atribuţiilor de primar, respectiv în perioada februarie - august 2022, a semnat cinci dispoziţii care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE