Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

RETROSPECTIVĂ 2023. Clădiri emblematice, abandonate de autorități. Teatrul de vară din Mamaia și Sinagoga din Constanța au ajuns ruine

Pagini din istorie, dispărute printre ruine, așteaptă să fie recuperate din clădirile de patrimoniu lăsate de izbeliște, într-o degradare continuă în toată țara. Sunt locuri care s-au transformat, de-a lungul timpului, în adevărate simboluri pentru comunități și care acum cad sub povara nepăsării. Constanța ar putea fi mai mult decât stație pentru vacanța de vară. Asta dacă autoritățile ar vedea potențialul turistic al unor clădiri pe care le-au lăsat să se piardă. 

2012 a fost ultimul an în care Teatrul de Vară a găzduit Festivalul Mamaia. De atunci, locul a fost abandonat. Nici măcar lucrări de conservare nu s-au mai făcut.

Starea Teatrului de vară Mamaia este una aproape jalnică. Sunt patru ani de zile de când deja s-au pus la bătaie bani pentru reparații, dar nu s-a mișcat absolut nimic aici pentru că nu există firme care să fi câștigat aceste lucrări. 

La începutul anilor 60, când a fost inaugurat, spațiul abia reușea să primească toți turiștii care veneau aici la spectacolele din timpul verii. 

Planuri pentru reabilitarea teatrului au tot fost de-a lungul timpului, însă zac prin birourile Consiliului Județean Constanța. Pe hârtie, totul arată excelent. 

Cristian Hagea, director adjunct serviciul ADPP Constanța: ”Vrem să păstrăm moștenirea istorică, dar venim cu materiale moderne, cu materiale de calitate, care să semene cu ceea ce a fost teatrul de vară, așa cum are el imaginea consacrată. Mergem pe mozaic cu inserții de sticlă, pe piatră de lavă, ca și modernizare, o să vă spun ca elemente suplimentare, venim cu o scenă retractabilă, o să venim cu un acoperiș la scenă.”

Clădirea își așteaptă rândul la reabilitare din 2013

Realitatea e mai puțin frumoasă. Doar în 2023 au fost anulate două licitații pentru atribuirea contractului de reabilitare. Motivul: firmele participante au depus oferte neconforme. Reprezentanții Consiliului Județean speră ca a treia oară să fie cu noroc. 

Cristian Hagea, director adjunct serviciul ADPP Constanța: ”Reabilitarea acestui obiectiv cred că s-a avut în vedere de acum 4 ani când s-a făcut un dali, la vremea respectivă, 2017-2018, s-a făcut o licitație cred că în 2019 și după aia una în 2020, la fel au fost oferte neconforme, deși ne-am dorit foarte mult să avem un câștigător. După care, anul trecut a fost reluat daliul, pentru că după o anumită perioadă el trebuie actualizat. A fost actualizat, cu expertize tehnice în spate, cu studii geo, cu studii topo, de asta poate a și durat așa de mult, dar astea-s procedurile legale. O să mai dureze puțin.”

Doar că, în tot acest timp, clădirea se transformă într-o ruină. 

Sinagoga din Constanța, transformată într-o ruină

 La câțiva kilometri distanță, în centrul istoric al orașului, altă clădire emblematică își așteaptă șansa la o viață nouă. Din Sinagoga mare, lăcașul de cult evreiesc construit acum mai bine de un veac, nu au mai rămas decât pereții. 

Sorin lucian Ionescu, președintele comunității evreiești din Constanța: Este plin de gunoaie. Da... noi nu avem posibilitatea să igienizăm, nu avem nici fondurile necesare, nici oameni, nici nu e în proprietatea noastră. Este în proprietatea Companiei Naționale de investiții, de trei ani de zile.”

De nouă ani se încearcă reabilitarea clădirii. Zece licitații au fost organizate, însă fără câștigător. Abia în urmă cu câteva luni a fost aleasă o firmă. Are la dispoziție aproape două milioane de euro pentru a-i reda clădirii strălucirea de odinioară. 

Sorin lucian Ionescu, președintele comunității evreiești din Constanța: ”Ea se află în starea asta de aproape 25 de ani. Înăuntru nu se poate intra, e periculos, pot să cadă cărămizi din zidurile de deasupra, balcoanele sunt compromise. Vegetația a crescut din moment ce plouă înăuntru, nu mai există nimic din acoperiș.”

Diana Slav este ghid turistic și recunoaște că, de multe ori, străinii care se plimbă prin centrul vechi sunt dezamăgiți de peisajul dezolant. 

Diana Slav, ghid turistic: ”Pe mine m-a amuzat, dar m-a și întristat când m-au întrebat când s-a terminat războiul la noi, pentru că ei au crezut că de aia le avem într-o asemenea paragină și a fost destul de complicat să le explic.” 

”Ne pare foarte rău de trecut, eu și soțul meu suntem din Germania, noi chiar facem parte dintr-o organizație în care căutăm urmele și căutăm să vedem istoria Germaniei fasciste. Soarta evreilor se reflectă în această clădire”, a spus o turistă. 

”Este parte a istoriei europene și a culturii europene, trebuie să o menținem pentru generațiile care vor urma, altfel ne pierdem urmele, rădăcinile ca națiuni, de aia sunt importante pentru noi”, a menționat un turist.

Expertiza tehnică a arătat că structura de rezistență permite reabilitarea, așa că acum oamenii se așteaptă începerea lucrărilor. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE