Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciprian Ciucu, despre problema câinilor abandonați în Sectorul 6: ”Deși bugetul ASPA a fost mărit, nu am văzut niciun fel de schimbare”

Ciprian Ciucu a vorbit la Euronews România despre proiectele ambițioase ale primăriei Sectorului 6, problemele cu care se confruntă administrația și factorii care cauzează în întârzierea sau anularea anumitor inițiative.

Primarul Sectorului 6 susține că deși bugetul pentru ASPA a fost mărit, asociația nu a reușit să rezolve problema câinilor abandonați din sector.

Problema Lacului Morii și câinii abandonați

”În primul rând, problema câinilor abandonați trebuie rezolvată de ASPA și de Primăria Capitalei, cum am spus de fiecare dată și sunt extrem de nemulțumit că nu s-a întâmplat nimic de atunci. Deși Consiliul General a băgat un buget mai mare eu nu am văzut niciun fel de schimbare la capacitatea ASPA de a lua câinii de pe străzi.

Acestea fiind spuse, da, amenajând o zonă mai mult decât am făcut-o deja ea va fi mult mai frecventabilă și mai curată.

În acest moment avem un proiect câștigat de o firmă belgiană printr-un concurs de soluții, unde au participat undeva la 13 firme. Vorbim despre un proiect care va avea un buget de câteva zeci de milioane bune de lei, nu pot să spun exact suma, se va schimba complet zona.

Va fi un parc care va avea tematică principală natura, foarte prietenos cu mediu și avem cel mai frumos apus din București, deci mă aștept ca acea zonă să fie o atracție maximă. Important este că acum se lucrează la proiectare, suntem avansați, dacă proiectul va fi predat vara aceasta, mă aștept ca în toamnă să fie dat la licitație, deci undeva prin primăvară să ne apucăm. Depinde doar de procedura de achiziție.

Din momentul în care se va câștiga licitația, un an de zile, undeva la finalul lui 2024 va prinde contur și undeva în 2025 va fi gata. Avem multe zone foste industriale pe care le reamenajăm ca parcuri. De exemplu, avem aici Parcul Liniei, zonă fostă industrială CFR, va fi un parc lung de patru kilometri. Prima fază a lui va fi gata la 1 iunie.

Primăria Sectorului 6 a identificat toate terenurile așa zise abandonate, ce am făcut până acum a fost să le mărim impozitul de cinci ori mai mult, mai mult decât atât, multe dintre ele au fost curățate și intenționăm să montăm și camere de supraveghere ca să vedem clar. Am confiscat și în jur de 15 mașini care aruncau gunoi pe astfel de terenuri, iar după aceea nu au mai făcut asta de frică.”, a declarat Ciprian Ciucu, pentru Euronews România.

Amenajarea spațiilor verzi în Sectorul 6 și ”inițiativa lalelelor

”Nu este un proiect, colegii de la ADP au cumpărat niște lalele și zonele unde nu am intervenit s-au plantat lalele, nu am de unde să știu cât costă bulbul de lalea, dar m-am interesat și m-am asigurat ca să fie un preț cât se poate de corect pentru că mă așteptam ca impactul să fie foarte bun și oamenii să întrebe despre costuri.

Am posibiltatea să dau ulterior această informație. Ideea este că aceste lalele se pot folosi și pot fi replantate oriunde. În acest moment, noi am plantat aceste lalele acolo unde nu am reușit să facem amenajări.

Noi am făcut foarte multe amenajări pe verde. În primul an, spre exemplu, am plantat 4.000 de arbori, iar anul acesta 3.000 de arbori. În momentul acesta se plantează 500 de arbori la Parcul Liniei. Noi venim progresiv cu aceste amenajări care sunt până la urmă costisitoare, dar acesta este avantajul lalelelor pentru că nu se pierd.”, a adăugat el.

Ulterior, administrația Sectorului 6 a revenit cu un răspuns în ceea ce privește investiția lalelelor, iar costul unui bulb este de 0,6 bani și sunt 400 de mii de bulbi care pot fi refolosiți.

Spital ridicat în Sectorul șase cu împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei

”Avem 3 creșe în diferite etape, una e aproape gata, celelalte au trecut de faza de proiectare. Una e când scrii un program de guvernare și alta este când vezi realitatea. E normal să fii flexibil și să te duci către alte obiective, important este să fie la fel de ambițioase, chiar dacă nu sunt aceleași. Acum suntem în discuții avansate cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei să ne dea finanțare pentru un spital.

Viziunea din program era mult mai mic, dar el va fi mai mare și va beneficia de consultanță, nu doar de bani, din partea lor, din partea unor experți care la asta lucrează.

Aceste lucruri se dimensionează și se redimensionează. Problema cu creșele nu este că am fi vrut sau n-am fi vrut, dar nu mai e teren. E vorba despre zonele locuite. Nu știam că dezvoltatorii au cumpărat atât teren. Ei au un standard, trebuie să ai 4.000 de metri pătrați, eu nu găsesc, iar exproprierea este extrem de scumpă.

Spitalul sper că primim anul acesta finanțarea și ambiția mea e ca lucrările să înceapă înainte de finalul anului viitor. Construcția va dura undeva la 3-4 ani. În acest moment, costurile vor fi acoperite dintr-un împrumut Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. E o discuție foarte complexă despre specializările care sunt necesare pentru această zonă. Cei de la ”Dăruiește Viață” au făcut un lucru extraordinar, a fost o prostie din partea mea atunci. M-a întrebat cineva de ce costă mai mult pe mp și am făcut cea mai nefericită și mai tâmpită comparație încercând să spun că dacă ai un spital cu mai multe echipamente, mai multe specializări și nu cu mai puține cum au făcut ei au un lucru mai limitat de specializări, au făcut un lucru minunat, atunci am venit cu această metaforă, de care m-am simțit și prost că am făcut-o și le-am cerut public scuze”, a declarat Ciucu.

În ce stadii sunt noile locuri de parcare și pistele de biciclete

”În acest moment avem spre 5.000 de locuri de parcare, am proiectat mai multe proiecte de parcări în zonele dense, problema iar este terenul, nu am început lucrările dar sunt în diferite stadii de maturitate, îmi dau seama pe parcurs că au explodat prețurile la materiale de exemplu. Un loc de parcare costă între 20.000-30.000 de euro, unul construit. Nu e o politică foarte fezabilă. Am dus de la 43.000 la 48.000, locuri la sol, nu o să rezolvăm niciodată problema asta. Sunt 150.000 de mașini înregistrate la taxe și impozite și 250.000 înregistrare în Teleorman, Giurgiu. Trebuie o politică coerentă pentru parcare și trebuie să fie la nivelul Municipiului București.

În ceea ce privește rastelurile am făcut șase, e bătaie pe ele efectiv, am pilotat să vedem dacă sunt cerute. Și acum va fi o licitație pentru a veni cu alte zeci. E o mare nevoie. Pentru piste de biciclete, ca să primești finanțare trebuie să ai un proiect de 10 kilometri de pistă. Niciun sector nu are linie dreaptă de 10 kilometri.”, a mai adăugat edilul.

Relația cu Primăria Capitalei și șefia PNL

”Poziția de președinte PNL București îți e utilă dacă vrei să fii primar general al Capitalei. Eu, în acest moment, vreau să rămân primarul Sectorului 6. Vreau să îmi dedic tot timpul aici și îmi este mult mai bine și mie și administrației că nu mai sunt președintele PNL București. Sunt șapte organizații, e foarte mare presiunea politică și mânca foarte mult timp.

În momentul în care s-a votat alianța cu PSD eu am votat împotrivă. Asta nu este niciun fel de noutate. În momentul în care s-a făcut alianța aveam două opțiuni: să îmi dau demisia din partid și să pierd și funcția de primar sau să tac din gură, iar atunci am ales să tac din gură. Eu nu vreau războaie cu miniștrii PSD. Pe mine nu mă interesează aceste lupte sterile.”, a conchis primarul Sectorului 6.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE