Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Vladimir Kara-Murza Jr., opozantul rus condamnat la 25 de ani de închisoare

Un tribunal rus l-a condamnat luni pe Vladimir Kara-Murza Jr., o figură de top a opoziției, la 25 de ani de închisoare pentru că a denunțat public războiul Moscovei în Ucraina. Decizia vine ca parte a represiunii neîncetate a Kremlinului împotriva celor care critică invazia, potrivit AP.

Vladimir Kara-Murza Jr., un activist politic și jurnalist care a supraviețuit de două ori unor otrăviri pe care le-a pus pe seama autorităților ruse, a respins acuzațiile care i se aduc ca pedeapsă pentru că s-a opus președintelui Vladimir Putin și a comparat procedurile cu procesele-spectacol din timpul dictatorului sovietic Iosif Stalin.

A făcut lobby pentru adoptarea Legii Magnitsky

El este fiul jurnalistului și prezentatorului de televiziune rus Vladimir Alexeievici Kara-Murza (1959-2019), un critic deschis al lui Leonid Brejnev și un susținător al reformelor în timpul lui Boris Elțîn.

Kara-Murza Jr. a fost un asociat al lui Boris Nemțov, liderului opoziției ruse și critic înverșunat al lui Putin, care a fost asasinat lângă Kremlin în 2015.

În 2011-2012, Kara-Murza și Nemțov au făcut lobby pentru adoptarea Legii Magnitsky în SUA. Legea, adoptată de Congres în 2012, a fost un răspuns la moartea în închisoare a avocatului rus Serghei Magnitsky, care a dezvăluit o schemă de fraudă fiscală. Legea a permis Washingtonului să impună sancțiuni împotriva rușilor considerați a fi violatori ai drepturilor omului.

Judecătorul lui, sancționat de Legea Magnitsky

Judecătorul din procesul lui Kara-Murza, Serghei Podoprigorov, s-a numărat printre cei sancționați în temeiul Legii Magnitsky după ce a ordonat arestarea lui Magnitsky în 2008. Podoprigorov a cerut autorităților americane în 2018 să ridice sancțiunile împotriva sa, potrivit avocatului lui Kara-Murza, Vadim Prokhorov. În timpul procesului lui Kara-Murza, Prokhorov i-a cerut de două ori lui Podoprigorov să ridice sancțiunile, fără succes, a relatat presa rusă.

Senatorul american John McCain (R-Ariz.) l-a numit "unul dintre cei mai pasionați și eficienți avocați pentru adoptarea Legii Magnitsky", senatorul american Ben Cardin l-a descris ca fiind "un avocat curajos al procesului democratic și al drepturilor fundamentale universale ale omului", potrivit biografiei postate de Washington Post.

Otrăvit de două ori

Kara-Murza a supraviețuit unor otrăviri în 2015 și 2017 pe care le-a pus pe seama Kremlinului. Oficialii ruși au negat responsabilitatea.

O investigație ulterioară realizată de Bellingcat și The Insider a identificat ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei care s-au aflat în spatele otrăvirilor, mai arată biografia.

Potrivit biografiei, acesta a lucrat ca jurnalist, a regizat trei filme documentare și este autorul cărții Reform or Revolution (Reformă sau revoluție).

Kara-Murza a primit mai multe premii și distincții:

  • Premiul Magnitsky pentru drepturile omului;
  • Premiul Saharov pentru jurnalism ca act de conștiință;
  • Premiul pentru curaj al Summitului de la Geneva;
  • Premiul pentru curaj civil al Fundației Train; Premiul Oxi Courage;
  • Premiul pentru libertate, democrație și drepturile omului al Institutului ceh pentru studiul regimurilor totalitare.

Este, de asemenea consilier principal la Human Rights First și membru senior la Centrul Raoul Wallenberg pentru drepturile omului.

A fost membru invitat la Universitatea din Chicago, unde a condus un curs de seminar despre Rusia contemporană.

Amnesty International a denunțat sentința lui Kara-Murza ca fiind "încă un exemplu înfiorător al represiunii sistematice a societății civile, care s-a extins și accelerat sub Kremlin de la invazia Rusiei în Ucraina de anul trecut".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE