Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este judecătorul federal care se ocupă de cel mai grav dosar al lui Donald Trump

Donald Trump a fost inculpat, pe 2 august, într-un dosar privind încercările sale de a influența rezultatul alegerilor prezidențiale ale SUA din 2020. Este cea mai gravă acuzație care i s-a adus fostului președinte american, după ce a fost deja urmărit penal de două ori. Acțiunile lui Trump ar fi avut loc în cele două luni premergătoare asaltului violent asupra Capitoliuliu din Washington.

Pentru conducerea acestui dosar, a fost desemnat judecătorul federal Tanya Chutkan, care fusese numită în funcție de Barack Obama. Ea s-a remarcat drept unul dintre cei mai duri magistrați în ceea ce privește pedepsele primite de atacatorii care au pătruns în Capitoliu, pe 6 ianuarie 2021, după ce Trump a pretins că rezultatele alegerilor ar fi fost fraudate.

Tanya Chutkan s-a remarcat prin sentințe extrem de dure

Chutkan a condamnat cel puțin 38 de persoane pentru infracțiunile legate de revoltele de la Capitoliu. Toți cei 38 au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între zece zile și peste cinci ani, potrivit unei analize Associated Press a dosarelor judecătorești.

TanyaChutkan este unul intre cei 24 de judecători din Washington care au condamnat împreună aproape 600 de inculpați pentru faptele de la Capitoliu. Peste o treime dintre acești inculpați nu au primit sentințe cu închisoarea.

Alți judecători au pronunțat, de obicei, sentințe mai blânde decât cele cerute de procurori. Însă Chutkan fie a egalat, fie a depășit recomandările procurorilor în 19 dintre cele 38 de sentințe. În patru dintre aceste cazuri, procurorii nu au cerut deloc închisoare, potrivit AP. Chutkan și-a explicat deciziile și a spus că închisoarea poate fi un factor puternic de descurajare împotriva unor alte eventuale revolte.

"Trebuie să fie clar că încercarea de a răsturna, în mod violent, guvernul, încercarea de a opri tranziția pașnică a puterii și atacarea ofițerilor legii, în acest sens, vor fi tratate cu pedeapse absolut dure", a spus Tanya Chutkan, la acea vreme.

Donald Trump e acuzat că ar fi încercat influențarea rezultatului alegerilor din 2020

Tanya Chutkan a mai pronunțat o sentință dintr-un dosar care îl viza pe Trump, în noiembrie 2021, când a refuzat cererea fostului președinte de a bloca eliberarea documentelor către comitetul din 6 ianuarie a Camerei SUA, afirmând "privilegiul executiv".

La acea vreme, Tanya Chutkan a respins argumentele lui Trump, conform cărora el ar putea avea un anumit statut privilegiat în ceea ce privește unele documente din administrația sa, chiar și după ce președintele Joe Biden a deschis calea pentru ca Arhivele Naționale să predea aceste documente. Ea a motivat că Trump nu poate pretinde că privilegiul său "există pe vecie".

"Președinții nu sunt regi, iar reclamantul nu este președinte", a scris Tanya Chutkan într-un paragraf din motivarea ei, care a rămas memorabil.

Au existat însă și voci din justiție care au criticat duritatea sentințelor date de Tanya Chutkan. De exemplu, judecătorul Trevor McFadden, care a fost numit în mandatul lui Donald Trump, a precizat, în timpul unei audieri din 2021, că Departamentul de Justiție a fost prea dur cu cei care au intrat în Capitoliu, în comparație cu persoanele arestate în timpul protestelor pentru nedreptate rasială, de după uciderea lui George Floyd, din 2020.

Însă câteva zile mai târziu, Tanya Chutkan, l-a criticat pe colegul ei, fără a-i pronunța numele.

"Oamenii s-au adunat în toată țara anul trecut pentru a protesta împotriva uciderii violente, de către poliție, a unui bărbat neînarmat. Unii dintre acești protestatari au devenit violenți. Dar a compara acțiunile oamenilor care protestează, mai ales pașnic, pentru drepturile civile, cu cele ale unei mulțimi violente care încearcă să răstoarne guvernul ales legal, este o falsă echivalență și ignoră un pericol foarte real pe care revolta din 6 ianuarie l-a reprezentat pentru bazele democrației noastre", a explicat Chutkan, în timpul unei audieri din octombrie 2021.

Trump va avea joi prima apariție în instanță, în fața judecătorului-magistrat Moxila A. Upadhyaya. Este un judecător care se ocupă de chestiunile inițiale în cauzele federale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE