Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden şi Donald Trump, la egalitate în intenţiile de vot pentru alegerile prezidențiale din SUA 2024

Președintele democrat al Statelor Unite, Joe Biden, și predecesorul său republican, Donald Trump, se află la egalitate privind intențiile de vot, în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024, potrivit unui sondaj publicat marți de cotidianul The New York Times.

Atât Biden, cât și Trump sunt creditați la 43%, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

În vârstă de 80 de ani, Biden va încerca să obțină al doilea mandat la alegerile prezidențiale, organizate în noiembrie 2024 în SUA. De cealaltă parte, Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, este considerat marele favorit în alegerile interne din Partidul Republican. Cu toate acestea, candidatura fostului președinte ar putea fi pusă sub semnul întrebării din cauza problemelor sale judiciare despre care susține că sunt acţiuni ale democraţilor motivate politic împotriva sa.

Sondajul publicat de The New York Times relevă că aproape 45% dintre alegătorii democrați sprijină realegerea lui Joe Biden. Procentul susținătorilor actualului președinte american a crescut considerabil față de iulie 2022, când numai 26% dintre simpatizanții democrați voiau ca Biden să încerce obținerea unui nou mandat, arată sursa citată.

The New York Times pune creșterea lui Biden pe seama deciziei Curții Supreme, instanță unde majoritatea judecătorilor sunt conservatori, de a limita dreptul la avort, rezultatului peste așteptări al Partidului Democrat la alegerile de la jumătatea mandatului, precum și scăderii ratei inflației în ultimele luni.

Același studiu arată că indicele de aprobare pentru Biden este de 39%, un procent mic pentru un preşedinte care are ca scop realegerea. Chiar și în aceste condiții, indicele este în creştere faţă de procentul de 33% din iulie 2022.

Cine ar vota cu Joe Biden în cazul unei noi confruntări cu Donald Trump

Dacă va ajunge în final să concureze împotriva lui Donald Trump, preşedintele Joe Biden, care promovează politici progresiste, ar fi votat cu predilecţie de către afroamericani, femei şi studenţi. Motivul: administrația sa a anulat masiv din datoriile create de creditele pentru studii. În schimb, Biden înregistrează însă o scădere de popularitate în rândul votanţilor hispanici, care înclină mai degrabă către republicani.

Sondajul a fost efectuat în perioada 23-27 iulie, pe un eşantion reprezentativ de 1.329 de persoane, cu o marjă de eroare de 3,67%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE