Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O anchetă privind destituirea lui Joe Biden, lansată de congresmenii republicani care-l susțin pe Trump

Congresmenii republicani au luat joi o primă măsură pentru a deschise o posibilă anchetă pentru destituirea președintelui american Joe Biden. Demersul a fost inițiat de mai mulți simpatizanți ai lui Donald Trump, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Republicanii consideră că Joe Biden ar fi responsabil de o ”invazie” la frontiera dintre Statele Unite și Mexic prin aplicarea politicii sale privind migrația.

Potrivit Constituției SUA, Congresul îl poate destitui pe președinte în caz de ”trădare, corupţie sau alte crime şi delicte majore”.

Simpatizanții lui Trump îl acuză pe Biden c-ar fi pus în pericol securitatea SUA

Preşedintele Biden ”a pus în pericol securitatea SUA şi sănătatea poporului american", a precizat congresmenul republican de Colorado, Lauren Boebert, în articolele de punere sub acuzare.

Ea consideră că liderul de la Casa Albă merită să fie demis din acest motiv.

Cu toate acestea, o procedură formală de destituire este în acest moment foarte ipotetică, în lipsa unui sprijin politic.

Restul congresmenilor republicani din Opoziție refuză în acest stadiu să se aventureze pe acest teren, din teama de a transforma procedura într-un exerciţiu de partizanat pur, notează sursa citată.

În loc să se pronunțe referitor la procedura de destituire, republicanii din Camera Reprezentanților au decis, joi, să supună procedurea votului în comisie, împiedicând astfel inițiativa susținătorilor lui Donald Trump.

De cealaltă parte, democraţii s-au împotrivit în bloc acestei anchete pentru destituire.

Președinții SUA care au fost puși sub acuzare

În istoria Statelor Unite, nu a fost destituit niciodată un președinte. În schimb, trei dintre liderii de la Casa Albă au fost puși sub acuzare; Andrew Johnson în 1868, Bill Clinton în 1998 şi Donald Trump în 2019 şi în 2021.

În cele din urmă, toți au fost achitați.

În anul 1974, Richard Nixon a preferat să demisioneze pentru a evita o destituire sigură de către Congres din cauza scandalului Watergate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE