Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, de la orele 7:30 și 20:00, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Parcări mai scumpe de anul viitor. Taxele pentru un loc de parcare vor crește cu 13,8%

  • Anul viitor vine la pachet cu taxe și impozite locale mai mari pentru locuitorii din orașele dezvoltate. Și parcările se vor scumpi în multe orașe mari. Autoritățile au voie, potrivit legii, să crească tarifele cu rata inflației, adică 13,8 procente.
  • În ciuda creșterii prețurilor, orașele rămân, însă, la fel de sufocate de mașini, fără parcări destule, fără un sistem eficient de transport în comun sau suficiente piste de biciclete. 
  • Un tânăr de 23 de ani din Cluj-Napoca își petrecere cea mai mare parte din zi în mașină pentru că lucrează pentru o companie de ride sharing. Nevoia îl obligă să parcheze destul de des în centrul orașului. El spune că va fi obligat să circule cu mașina și după ce, în 2024, prețul parcării va crește cu 13,8%.

Citește mai mult despre prețul parcărilor.

Mai multe instituții publice vor dispărea. Guvernul vrea comasarea lor pentru a reduce cheltuielile

  • Mai multe instituții din ministere vor fi comasate pentru a reduce cheltuielile bugetare.
  • De exemplu, la Ministerul Transporturilor, 53 de instituții subordonate vor dispărea, spune ministrul Sorin Grindeanu.
  • În plus, întrebat de angajările făcute la stat în timp ce acest lucru era interzis prin lege, premierul Marcel Ciolacu a spus că este vorba despre o serie de transferuri.

Citește mai multe despre deciziile luate de Guvern pentru a reduce cheltuielile

Balonul de Aur 2023 se decernează astăzi. Tot ce trebuie să știi despre favoriți și istoria trofeului

  • Balonul de Aur 2023 este acordat luni seară, 30 octombrie, de la ora 21:00, într-o gală care are loc la Paris, la Theatre du Chatelet.
  • Marele trofeu se acordă pentru evoluțiile jucătorilor în timpul sezonului competițional 2022 - 2023.
  • Până în 2021, erau luate în calcul performanțele din anul calendaristic anterior. Această distincție se acordă din 1956, de către revista France Football.

Citește mai mult despre programul Balonului de Aur 2023.

Omenirea nu este pregătită pentru următoarea pandemie. Ce recomandă OMS

  • Omenirea rămâne nepregătită pentru o posibilă nouă criză de sănătate sau pandemie, potrivit unei analize publicate luni de o organizaţie de monitorizare globală.
  • Consiliul de Monitorizare a Pregătirii Globale (GPMB), care evaluează stadiul pregătirii la nivel mondial pentru pandemii şi alte urgenţe sanitare, a avertizat în raportul său că abilitatea omenirii de a face faţă unei potenţiale noi ameninţări pandemice rămâne inadecvată
  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Banca Mondială au creat GPMB în 2018 ca reacţie la epidemia mortală de Ebola din Africa de Vest. Această organizaţie are scopul de a analiza pregătirile efectuate la nivel mondial şi de a formula recomandări.

Citeșe mai mult despre declarațiile făcute de OMS.

Opt ani de la tragedia din Colectiv, cel mai grav accident de după 1989. România încă trimite marii arși în spitale din străinătate

  • Pe 30 octombrie 2015 a avut loc incendiul din clubul Colectiv. Atunci au murit 65 de persoane, la diferite intervale de timp.
  • La opt ani de atunci, România încă are cluburi cu mari deficiențe atunci când vine vorba de protecția la incendii.
  • Legislația a rămas încremenită în timp, iar sute de localuri, școli și spitale din țară nu au nici acum autorizație de siguranță la incendiu. Colectiv a fost a fost cel mai grav accident care a avut loc în România, după 1989.

Citește mai mult despre povestea tragediei de la Colectiv.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE