Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, de la orele 7:30 și 20:00, iar în weekend, de la 8:30 și 20:00, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Material Euronews, în Polonia: 27 ianuarie - Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului

  • Pe 27 ianuarie este marcată în fiecare an Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Zi în care omenirea marchează eliberarea lagărului de la Auschwitz. 
  • Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului, marcată în fiecare an la 27 ianuarie, conform rezoluţiei A/RES/60/7, a fost adoptată la 1 noiembrie 2005 de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).
  • În 1945, în ziua de 27 ianuarie, forţele aliate au eliberat lagărul nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia.

Află mai multe despre ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului.  

Donald Trump trebuie să plătească o sumă astronomică scriitoarei E. Jean Carroll, pentru defăimare: 83,3 de milioane de dolari

  • Donald Trump a fost condamnat, vineri, de un tribunal civil din New York să plătească 83,3 milioane de dolari scriitoarei E. Jean Carroll pentru că a defăimat-o, pe fondul unor acuzaţii de viol din anii 1990. 
  • În vârstă de 80 de ani, Elizabeth Jean Carroll e o fostă editorialistă la ediţia americană a revistei Elle, care l-a acuzat pe Trump de viol în 1996 într-un cabină de probă a unui magazin universal din New York.
  • Juriul, format din șapte bărbați și două femei, a avut nevoie de mai puțin de trei ore pentru a ajunge la verdict.

 Citește mai multe despre procesul în care a fost implicat Donald Trump. 

Administrația americană a dat undă verde pentru vânzarea de avioane de luptă F-16 către Turcia

  • Administrația americană a dat undă verde pentru vânzarea de avioane de luptă F-16 către Turcia, o tranzacție în valoarea de 23 de miliarde de dolari. 
  • Departamentul de Stat a trimis notificarea către Congresul american din care rezultă că livrarea către Turcia a 40 de avioane Lockheed Martin F-16 și a 80 de kituri de modernizare a fost deblocată.
  • Analiștii consideră că finalizarea acestei tranzacții a reprezentat un test al relațiilor diplomatice între autoritățile de la Ankara și cele de la Washington. 

Vezi mai multe despre motivul pentru care administrația americană a dat undă verde pentru vânzarea de avioane de luptă Turciei. 

Manifestații anti-extremism în Austria. 35.000 de oameni au protestat la Viena, dar și în multe alte orașe din țară

  • 35.000 de persoane s-au adunat în fața parlamentului austriac pentru a protesta față de intențiile partidelor extremiste de dreapta de a deporta milioane de imigranți din Europa.
  • Manifestații similare au avut loc, săptămâna trecută, și în Germania unde aproape un milion și jumătate de oameni au ieșit pe străzi.
  • Oamenii au afișat pancarte cu sloganuri precum „Opriți ura împotriva migranților" și au acuzat Partidul Libertății din Austria că susține intențiile de deportare a imigranților din Europa. 

Citește mai mult despre protestul anti-extremism din Austria. 

Numărul cazurilor de violență domestică crește vertiginos. Polițiștii au intervenit de peste 100.000 în 2023

  • Numărul cazurilor de violență domestică a crescut alarmant în 2023. Anul trecut, forțele de poliție din România au intervenit într-un număr de  108.831 de cazuri de violență domestică.
  • Aceste incidente s-au distribuit în mod semnificativ între mediul urban (51.690 cazuri) și mediul rural (57.141 cazuri). 
  • Un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) relevă faptul că 94.710 intervenții au fost efectuate în urma sesizărilor primite prin numărul de urgență 112.

Citește mai multe despre raportul Poliției Române cu privire la cazurile de violență domestică din anul 2023. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE