Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Administrația americană a dat undă verde pentru vânzarea de avioane de luptă F-16 către Turcia

Administrația americană a dat undă verde pentru vânzarea de avioane de luptă F-16 către Turcia, o tranzacție în valoarea de 23 de miliarde de dolari, informează Reuters.  Departamentul de Stat a trimis notificarea către Congresul american din care rezultă că livrarea către Turcia a 40 de avioane Lockheed Martin F-16 și a 80 de kituri de modernizare a fost deblocată.

F-16 contra ratificarea aderării Suediei la NATO

Analiștii consideră că finalizarea acestei tranzacții a reprezentat un test al relațiilor diplomatice între autoritățile de la Ankara și cele de la Washington. Administrația Biden a condiționat derularea acestei tranzacții de ratificarea complete de către Ankara a aderării Suediei la NATO. Turcia a făcut prima cerere pentru achiziționarea de avioane de luptă produse în Statele Unite încă din octombrie 2021.

Administrația Biden a condiționat derularea acestei tranzacții de ratificarea complete de către Ankara a aderării Suediei la NATO.

-Agenția Reuters

Notificarea Departamentului de Stat a venit la doar o zi după ce președintele turc Tayyip Erdogan și-a dat aprobarea finală cu privire la ratificarea Suediei și la câteva ore după ce documentul de aderare a fost trimis și la Washington.

”Aprobarea data de noi cu privire la cererea Turciei de a achiziționa aeronave F-16 a fost condiționată de aprobarea Turciei privind aderarea Suediei la NATO. Dar  aceasta nu a fost o decizie pe care am luat-o cu ușurință”, a declarat senatorul democrat Ben Cardin, președintele Senatului de Externe, citat de Reuters.

Turcia trebuie să coopereze strâns cu Occidentul pentru sancționarea Rusiei

Liderii Comisiei de Relații Externe a Senatului și ai comisiilor de afaceri externe ale Camerei Reprezentanților analizează fiecare vânzare majoră de arme străine. Ei pun în mod regulat întrebări sau ridică preocupări legate de drepturile omului sau probleme diplomatice care pot întârzia sau opri astfel de tranzacții cu tehnologie militară.

Statele Unite fac presiuni asupra regimului președintelui Recep Tayyip Erdogan să-și îmbunătățească de urgență situația în domeniul drepturilor omului, să coopereze mai bine cu aliații occidentali pentru a trage la răspundere Rusia pentru invazia sa în Ucraina și să ajute la detensionarea situaților de criză din Orientul Mijlociu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE