Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, de la orele 7.30 și 20.00, Euronews România îți aduce un digest al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Republica Moldova ar putea intra în UE fără Transnistria

  • Președintele Maia Sandu spune că Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană în doi pași, în prima fază fără Transnistria, enclava controlată de 30 de ani de Rusia.
  • Autoritățile de la Chișinău analizează acest scenariu pentru a nu permite Kremlinului să împiedice Moldova să intre în Uniunea Europeană, a mai spus Maia Sandu. Atât Republica Moldova, cât și Ucraina sunt la un pas de a începe negocierile de aderare la blocul comunitar.
  • Dacă Moldova este implicată într-un conflict înghețat cu Rusia, Ucraina este în război deschis cu Moscova. În 2022, Rusia a anexat patru regiuni ucrainene, după ce în 2014 anexase ilegal Crimeea.

Citește mai mult despre declarația Maiei Sandu pe această temă.

Cresc salariile angajaților din casele de asigurări de sănătate

  • Deputații au votat legea care majorează salariile angajaților din casele de asigurări de sănătate. Se încheie astfel o săptămână de proteste și blocaj instituțional.
  • Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege cu 203 voturi pentru, unul împotrivă și 55 de abțineri.
  • În urma acestui vot pentru această majorare a salariilor personalului din CNAS, o majorare de până la 30%, este de așteptat ca angajații CNAS să anunțe încetarea acestui protest.

Citește mai mult despre decizia luată de Camera Deputaților.

Noua lege a pensiilor a intrat în procedură accelerată în Parlament

  • Legea pensiilor intră, marți, în procedură accelerată în Parlament. După patru ore de discuții, la Vila Lac, PSD și PNL au căzut de acord asupra proiectului final. Practic, proiectul va fi dezbătut în comisiile de specialitate din Senat și va intra și la vot în plen.
  • Premierul Marcel Ciolacu a recunoscut că în Coaliție au fost discuții aprinse despre legea pensiilor, dacă este sau nu sustenabilă în anii următori. Însă șeful Executivului spune că este nevoie de această creștere. Pe fondul scandalului banilor pentru pensii, premierul l-a comparat pe ministrul Finanțelor cu o păpușă voodoo, care este zilnic înțepată.
  • Marcel Ciolacu a menționat că toate aspectele legate de noua lege a pensiilor, inclusiv cel privind sursele de finanţare, au fost clarificate, iar proiectul intră "în linie dreaptă" în Parlament, în urma discuţiilor purtate, luni, în cadrul coaliţiei de guvernare.

Citeșe mai mult despre noua lege a pensiilor.

Încă 140 de cereri primite de la români care așteaptă să fie evacuați din Fâșia Gaza, potrivit MAE

  • Ministerul Afacerilor Externe mai are încă 140 de cereri primite de la români care așteaptă să fie evacuați din Fâșia Gaza.
  • Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE: „Celelalte cereri urmează a fi analizate, iar ulterior înaintate spre decizie autorităților israeliene și egiptene pentru a li se acorda, în cazul în care va fi nevoie, permisiunea de a tranzita punctul de trecere Rafah”.
  • Al treilea grup de români evacuați din Fâșia Gaza a ajuns în țară marți dimineață. 86 de cetățeni români au fost aduși la București cu o cursă specială Tarom.

Citește mai mult despre românii blocați în Fâșia Gaza.

Președintele Joe Biden, dat în judecată pentru că ”nu a prevenit genocidul” în Fâșia Gaza

  • O organizație din New York ce militează pentru respectarea libertăților civile l-a dat în judecată pe președintele american Joe Biden pentru că nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile, potrivit legislației americane și internaționale, de a împiedica Israelul să comită un genocid în Fâșia Gaza, relatează The Guardian.
  • În plângerea depusă de Centrul pentru drepturi constituționale (CCR) în numele mai multor grupuri palestiniene se precizează că acțiunile Israelului, precum ”uciderile în masă”, bombardarea infrastructurii civile și expulzările forțate reprezintă genocid. Reprezentanții CCR susțin că, potrivit Convenției internaționale din 1948 împotriva genocidului, SUA și alte țări trebuie să își folosească puterea și influența pentru a opri aceste crime.
  • "În calitate de cel mai apropiat aliat și cel mai puternic susținător al Israelului, de departe cel mai mare furnizor de asistență militară, în condițiile în care Israelul este cel mai mare beneficiar al asistenței externe americane de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, Statele Unite au mijloacele disponibile pentru a avea un efect de descurajare asupra oficialilor israelieni care caută să realizeze acum acte de genocid împotriva poporului palestinian din Gaza", se arată în plângere.

Citește mai mult despre acuzațiile care i se aduc președintelui american Joe Biden

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE