Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

România, codașă în ceea ce privește speranţa de viaţă din Uniunea Europeană

  • Spania este lider în Uniunea Europeană în ceea ce privește speranța de viață, cu o medie de 84 de ani, peste media comunitară de 81,5 ani, conform celor mai recente date prezentate vineri de către Eurostat, agenția de statistică a UE, citate de EFE.
  • În contrast, România ocupă locul trei de la coadă în acest clasament, cu o speranță de viață de 76,6 ani, fiind precedată doar de Letonia, cu 75,9 ani, și Bulgaria, cu 75,8 ani.
  • Cu toate acestea, România a înregistrat cea mai mare creștere a speranței de viață între 2019 și 2023, cu o creștere de un an. Această creștere a fost urmată de Lituania (+0,8 ani) și Bulgaria, Cehia, Luxemburg și Malta (cu o creștere de +0,7 ani fiecare).

Citește mai mult despre rata speranței de viață în Uniunea Europeană

Gătitul, înlocuit de comenzile de mâncare tradițională. Un meniu de Paște ajunge și la 500 de lei

  • Pentru cei care nu au avut timp să pregătească mâncare pentru zilele de Paște, restaurantele, firmele de catering și producătorii locali au fost soluția.
  • De la platouri reci, la friptură și sarmale, toate au fost pregătite în aceste zile pentru a fi cât mai proaspete și bune la masa de sărbătoare. Astăzi este vârful livrărilor, dar și multă forfotă în bucătării.
  • E ultima zi de livrări, așa că Florin Vechiu, producător local din Iași, pune la punct ultimele comenzi. Timp de două săptămâni și-a făcut lista cu ce vor clienții, iar de o săptămână gătește de dimineață până seară.

Citește mai mult despre fenomenul comenzilor de mâncare tradițională

Rusia: "NATO se pregăteşte serios pentru un conflict potenţial cu noi"

  • Steadfast Defender, exercițiile militare NATO în apropiarea granițelor Rusiei, sunt dovada că alianța se pregătește pentru un potențial conflict cu Rusia.
  • Declarația îi aparțune purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, potrivit Reuters, scrie Agerpres.
  • Zaharova a respins acuzaţiile de săptămâna aceasta ale NATO că Rusia este implicată în atacuri hibride asupra statelor sale membre, declarând că este o "dezinformare" înşelătoare, menită să distragă atenţia oamenilor de la activităţile alianţei.

Citește mai mult despre declarațiile făcute de oficialii ruși

Explainer: Ce se ascunde în spatele protestelor pro-palestiniene din universitățile americane

  • Protestele studențești față de războiul din Gaza au cuprins SUA în ultimele săptămâni, poliția evacuând o serie de tabere, uneori după confruntări între protestatari și contra-protestatari.
  • Alte corturi de protest au fost demontate după ce universitățile au acceptat cererile protestatarilor; iar unele demonstrații continuă, potrivit Reuters.
  • În toate campusurile unde au izbucnit proteste, studenții au cerut încetarea permanentă a focului în Gaza, încetarea asistenței militare americane pentru Israel, renunțarea universităților la furnizorii de armament și la alte companii care profită de pe urma războiului și amnistia pentru studenții și membrii facultăților care au fost sancționați sau concediați pentru că au protestat.

Citește mai mult despre culisele protetelor pro-palestiniene din universitățile americane

Ministrul rus al Apărării: Ucraina a atacat Crimeea cu rachete ATACMS din SUA

  • Ucraina a atacat Crimeea, aflată sub ocupație rusă, cu rachete ATACMS, furnizate de SUA, a anunțat sâmbătă dimineața Ministerul Apărării rus. Patru rachete au fost distruse de sistemele de apărare antiaeriană.
  • Amploarea şi impactul atacului asupra peninsulei ucrainene Crimeea, care a fost anexată ilegal de Moscova în 2014, erau iniţial neclare. Kievul nu a comentat deocamdată alegaţiile Ministerului Apărării rus, potrivit Agerpres.
  • Rusia, care poartă un război pe scară largă împotriva Ucrainei de mai bine de doi ani, anunţă adesea presupuse succese ale apărării sale antiaeriene în cazul unor drone sau atacuri cu rachete ucrainene.

Citește mai mult despre atacul Ucrainei cu rachete furnizate de SUA

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE