Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel mai mare exercițiu NATO s-a mutat pe uscat. Peste 90.000 de militari NATO participă la Steadfast Defender

Pe fondul declarațiilor războinice venite tot mai des de la Moscova, țările din NATO pun la punct scenarii care să le garanteze securitatea. În această perioadă se desfășoară cel mai mare exercițiu NATO din ultimii ani. Militarii care iau parte la Steadfast Defender încheie exercițiile pe mare și se pregătesc de cele pe uscat. 

Exercițiul Steadfast Defender a început în urmă cu o lună, când peste 1.000 de marinari și nave ale Statelor Unite au fost dislocate în nordul Europei. Au urmat trupele și navele canadiene. Comandantul grupului de luptă care conduce operațiunile maritime a vorbit pentru Euronews Română despre prima etapă a exercițiului.  

David Patchell, comandantul Task Force North: ”Componenta maritimă ne permite să asigurăm aprovizionarea Europei prin traversarea Atlanticului și deschiderea liniilor maritime de comunicație, astfel încât să reaprovizionăm efortul de război, dacă e nevoie. Asta ne permite să repoziționăm forțe, forțe navale și să sprijinim forțele terestre, aeriene și forțele pentru operații speciale. Am coordonat un antrenament integrat cu forțe din mai multe națiuni în Canalul Mânecii, cu Standing NATO Maritime Group 1, cu trupe din Spania și naționale.”

Christopher W. Van Loenen, comandant USS Gunston Hall, Forțele Navale ale Statelor Unite: ”Desfășurarea operațiunilor maritime acum, pe timp de pace, ne permite să rezolvăm probleme legate de interoperabilitate, limbă și ne ajută să ne construim eficiența și reziliența, astfel încât să fim pregătiți în cazul în care o criză reală are loc. Operațiunile maritime sunt complexe, în mod inerent, pentru că vorbim de aeronave, ambarcațiuni mici, nave, trupe, toate fiind coordonate și sincronizate între ele.” 

David Patchell, comandantul Task Force North: ”Toate forțele noastre terestre, aeriene și navale și forțele pentru operații speciale au oportunitatea de a se antrena pe vreme rece pentru a îmbunătăți capabilitatea NATO de a desfășura operațiuni de luptă în orice mediu.” 

Danew Thompson, ofițer de cart, Luptă la suprafață, Task Force North: ”Pentru noi toți să fim aici și să învățăm cum avem nevoie să ne adaptăm la mediul înconjurător sau la situațiile în care suntem se reflectă în ceea ce am avea de făcut ca grup, dacă ar fi nevoie să operăm în zona de Nord, în general. Responsabilitatea e distribuită tuturor și lucrăm umăr la umăr să ne asigurăm că ne îndeplinim sarcinile.” 

Peste 40 de fregate, prezente în prima etapă a exercițiului

În această lună, se încheie prima etapă a exercițiului, la care participă peste 40 de portavioane, fregate, corvete și distrugătoare. În paralel, au început activitățile aeriene și pe uscat în mai multe state de pe flancul estic. În Polonia, spre exemplu, au participat peste 20.000 de militari la exercițiul Brilliant Jump, în care a fost testată abilitatea de a deplasa multe trupe pe distanțe mari. Forța cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat a NATO a fost dislocată în Polonia pentru acest exercițiu.  

Luis Lanchares, comandant adjunct, Comandamentul Aliat Întrunit Brunssum: ”Brilliant Jump este unul dintre cele 14 exerciții care au loc în contextul exercițiului sub umbrela NATO, Steadfast Defender. Importanța și relevanța acestui exercițiu este legată de faptul că acesta este singurul coordonat direct de NATO. Este o oportunitate unică de antrenament.

Guy Foden, general de brigadă, Forța cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat a NATO: ”Sunt încântat de ce am văzut, ne-am antrenat foarte mult în calitate de comandamente, comandanți și este prima dată când ne unim, în același loc, cu toate trupele.Toate națiunile s-au antrenat din greu pe cont propriu și acum ne-am dovedit interoperabilitatea, abilitatea noastră de a lucra împreună.”

Exercițiile militare se bazează pe scenariul declanșării Articolului 5 din Tratatul NATO, care stipulează ce se întâmplă dacă o țară membră a Alianței ar fi atacată. Precizează clar că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra tuturor. Și în România are loc în această perioadă exercițiul Trojan Footprint al Forțelor pentru Operații Speciale, ca parte a Steadfast Defender. Toate operațiunile sunt programate să se încheie în luna mai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE