Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia: "NATO se pregăteşte serios pentru un conflict potenţial cu noi"

Steadfast Defender, exercițiile militare NATO în apropiarea granițelor Rusiei, sunt dovada că alianța se pregătește pentru un potențial conflict cu Rusia. Declarația îi aparțune purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, potrivit Reuters, scrie Agerpres.

Zaharova a respins acuzaţiile de săptămâna aceasta ale NATO că Rusia este implicată în atacuri hibride asupra statelor sale membre, declarând că este o "dezinformare" înşelătoare, menită să distragă atenţia oamenilor de la activităţile alianţei.

NATO a fost cea care a purtat un război hibrid cu Rusia, sprijinind Ucraina cu arme, informaţii şi finanţe, a spus ea într-un comunicat.

"În acest moment, cel mai mare exerciţiu al NATO de după Războiul Rece, Steadfast Defender, are loc lângă graniţele Rusiei. Potrivit scenariului lor, acţiunile coaliţiei împotriva Rusiei sunt practicate folosind toate instrumentele, inclusiv arme hibride şi convenţionale", a susţinut ea într-un comunicat.

90.000 de soldați participă la exercițiu

"Trebuie să recunoaştem că NATO se pregăteşte serios pentru un 'conflict potenţial' cu noi", a adăugat ea.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii după declanşarea invaziei ruse din Ucraina în 2022.

Anunţând începerea exerciţiilor în ianuarie, NATO a informat că vor participa 90.000 de soldaţi, care vor exersa modul în care trupele americane ar putea întări aliaţii europeni în ţările care se învecinează cu Rusia şi pe flancul estic al alianţei în cazul în care ar izbucni un conflict. Exerciţiile, cel mai mare exerciţiu al NATO de la Războiul Rece, sunt programate să se desfăşoare până la sfârşitul lunii mai.

Rusia a declarat la momentul respectiv că exerciţiile au marcat o "întoarcere irevocabilă" a alianţei la schemele Războiului Rece.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE