Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia susţine că exerciţiile militare 'Steadfast Defender 2024' pot avea consecinţe "tragice" pentru Europa

Ministerul rus de Externe a estimat vineri că manevrele militare "Steadfast Defender 2024", desfăşurate de NATO şi care sunt cele mai ample exerciţii militare desfăşurate de Alianţa Nord-Atlantică de la încheierea Războiului Rece, pot avea consecinţe "tragice" pentru Europa, consemnează agenţia EFE.

"Timp de mai multe luni, o grupare de 90.000 de efective din 31 de ţări membre ale NATO, plus Suedia, va opera activ în apropierea frontierelor ruse pe un teritoriu care se extinde din Norvegia până în România", a declarat la o conferinţă de presă purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Un asemenea comportament al NATO, potrivit Moscovei, nu doar "sporeşte riscul de incidente militare", dar poate avea şi "consecinţe tragice pentru Europa".

Rusia spune că nu intenționează să atace statele NATO

Diplomaţia de la Moscova asigură în acest timp că Rusia "nu intenţionează să atace ţările NATO".

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat joi în Kaliningrad, exclava rusă de la Marea Baltică situată între Polonia şi Lituania, la puţin timp după ce NATO a lansat programul de exerciţii militare "Steadfast Defender 2024, care se va desfăşura până în luna mai în principal în ţări de pe flancul estic al Alianţei.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a negat că această vizită ar urmări să transmită un "mesaj" către NATO. El a asigurat totodată că au fost luate toate măsurile pentru a garanta securitatea liderului de la Kremlin în timpul zborului către exclava izolată de restul teritoriului rus, dar nu a dezvăluit ruta urmată de avionul lui Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE