Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie va trimite la granițele NATO, în state din Europa de Est,  20 de mii de militari

Marea Britanie va trimite la granițele NATO, în state din Europa de Est,  20.000 de militari, precum și nave de război și avioane de luptă,  pentru un exercițiu major al Alianței denumit Steadfast Defender 24, informează Reuters. Secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, a precizat că această una dintre cele mai mari desfășurări ale NATO de la sfârșitul Războiului Rece. „ Vom vedea armata britanică unindu-și forțele cu omologii din statele member NATO, plus Suedia, oferind asigurări vitale împotriva amenințării lui Putin”, a spus Shapps despre exercițiul militar de amploare al Alianței Nord-Atlantice.

Trupele armatei britanice care vor fi încartiruite în state Europa de Est din februarie până în iunie 2024. Ele vor fi dotate cu un grup de atac de portavion și avioane de atac F35B Lightning și avioane de supraveghere.

Săptămâna trecută, prim-ministrul britanic Rishi Sunak a anunțat că țara sa își va crește sprijinul pentru Ucraina în următorul an financiar la 2,5 miliarde de lire sterline (3,19 miliarde de dolari), o creștere cu 200 de milioane de lire sterline față de cei doi ani anteriori.

Săptămâna trecută, Marea Britanie a anunțat că va crește sprijinul pentru Ucraina în următorul an financiar la 2,5 miliarde de lire sterline, o creștere cu 200 de milioane de lire sterline față de cei doi ani anteriori.

-Agenția Reuters

Alianța NATO a sporit numărul de trupe pregătite pentru luptă după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei în urmă cu aproape doi ani și a continuat să sprijine Kievul cu ajutor militar, economic și umanitar.

Potrivit unei analize a cotidianului german Bild, exercițiul NATO va include și 30 de mii de soldați ai armatei germane. Tema exercițiului este răspunsul militar  rapid al NATO la operațiuni  de război hibrid pe care Rusia le-ar putea declanșa împotriva unor state membre NATO sau vecine cu țări care fac parte din Alianța Nord-Atlantică.

Tema exercițiului: răspunsul militar  rapid al NATO la operațiuni  de război hibrid pe care Rusia le-ar putea declanșa împotriva unor state membre NATO.

-Agenția Reuters

Cotidianul Bild dezvăluie că scenariul NATO ia în calcul posibilitatea ca Rusia să înceapă din iulie 2024 atacuri cibernetice asupra țărilor NATO. De asemenea, scenariul exercițiului militar NATO include și posibilitatea ca Rusia să deschidă un front hibrid împotriva țărilor baltice, organizând, cu ajutorul serviciului militar al armatei ruse (GRU)  ciocniri la forntieră între autoritățile statelor baltice și valuri de imigranți provocate special de Berlarus și Rusia, precum și revolte înarmate ale populației rusofile în țările baltice care ar justifica o invazie a armatei ruse.

Cotidianul german Bild sugerează că Rusia ar putea folosi inclusiv exclava Kaliningrad pentru a repeta scenariul aplicat în 2014 în Crimeea și estul Ucrainei, printr-o invazie mascată în revolte locale, dar pe teritoriul unui stat membru al NATO.

Kremlinul ar putea ordona deschiderea un front hibrid împotriva țărilor baltice, organizând, cu ajutorul serviciului militar al armatei ruse (GRU)  ciocniri la forntieră între autoritățile statelor baltice și valuri de imigranți provocate special de Berlarus și Rusia, precum și revolte înarmate ale populației rusofile din țările baltice care ar justifica o invazie a armatei ruse.

-Cotidianul german Bild

Analiștii militari au precizat că au crescut îngrijorările Occidentului privind recentele măsuri de război ale Rusiei. Acestea include un nou val de mobilizare în Rusia de încă 200 de miide oameni, urmat de o preconizată ofensivă de primăvară a armatei ruse în Ucraina.

Strategia Kremlinului ar fi să să forțeze retragerea armatei ucrainene de pe mai multe zone ale frontului cucerite de Kiev. Armata rusă ar urma să profite ca urmare a lipsei de muniții cu care se confruntă ucrainenii. Ca atare, NATO va desfășura până în primăvara anului 2025 aproximativ 300 de mii de soldați, pentru situația unui război pe scară largă cu Rusia.

O preconizată ofensivă de primăvară a armatei ruse în Ucraina ar urma să forțeze retragerea armatei ucrainene de pe mai multe zone ale frontului cucerite de Kiev.

-Cotidianul Bild

Potrivit analiștilor militari, citați de presa internațională, asemenea operațiuni hibride ale Rusie se vor intensifica în luna octombrie 2024, pe fundalul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, Kremlinul încercând să profite de tranziția de putere de câteva luni de la o administrație la alta.  Acest moment politic este cel în care Alianța Nord-Atlanitcă ar fi mai vulnerabilăîn cee ace privește rapiditatea cu care se pot lua decizii politice pentru eventuale planuri defensive.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE