Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin vizitează Kalinigradul, la scurt timp după încheierea celui mai amplu exercițiu militar al NATO post-Război Rece

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat joi în Kaliningrad, exclava rusă de la Marea Baltică situată între Polonia şi Lituania, la puţin timp după lansarea celui mai amplu exerciţiu militar al NATO după încheierea Războiului Rece, relatează agenţia EFE.

Potrivit Kremlinului, vizita lui Putin în Kaliningrad este ocazionată de Ziua Studentului şi cuprinde o întâlnire a liderului de la Kremlin cu studenţi ai Universităţii de Stat Immanuel Kant.

Kremlinul spune că vizita nu urmărește transmiterea unui mesaj către NATO

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a negat că această vizită ar urmări să transmită un "mesaj" către NATO. El a asigurat totodată că au fost luate toate măsurile pentru a garanta securitatea liderului de la Kremlin în timpul zborului către exclava izolată de restul teritoriului rus, dar nu a dezvăluit ruta urmată de avionul lui Putin.

Totuşi, Peskov a precizat că nu a fost cerută nicio autorizaţie de survol Lituaniei, care şi-a închis spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti după lansarea invaziei ruse în Ucraina.

Ultima dată când Putin s-a deplasat în exclava Kaliningrad, unde se află flota rusă de la Marea Baltică, a fost în septembrie 2022.

NATO a lansat săptămâna aceasta programul de exerciţii militare "Steadfast Defender 2024", cel mai amplu de la sfârşitul Războiului Rece şi la care participă până în luna mai circa 90.000 de militari, exerciţiile desfăşurându-se în principal în flancul estic al Alianţei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE