Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful Armatei britanice îi avertizează pe cetățeni să se pregătească de un război de amploare cu Rusia

Generalul Sir Patrick Sanders, șeful Armatei Marii Britanii, i-a avertizat pe cetățenii Regatului Unit să se pregătească de un război de amploarea marilor conflicte care au avut loc la începutul secolului al XX-lea, motiv pentru care există posibilitatea ca oamenii înșiși să fie nevoiți să se mobilizeze. De asemenea, oficialul militar de rang înalt a comparat situația din Ucraina cu crizele produse în perioada 1914-1937 și a punctat că doar ”armatele cetățenilor” vor putea învinge un atac asupra Occidentului, relatează Euronews.com.

Șeful Armatei britanice: ”Acest război nu se referă doar la solul negru din Donbas, nici la restabilirea unui imperiu rusesc”

Într-un discurs susținut la expoziția internațională de vehicule blindate din Londra, generalul Sir Patrick Sanders a afirmat că invazia rusă din Ucraina este doar un semn al lucrurilor care vor urma, motiv pentru care a avertizat că lecțiile războaielor precedente trebuie învățate, înainte de a fi prea târziu.

”Predecesorii noștri nu au reușit să perceapă implicațiile așa-numitei crize din iulie 1914 și s-au împiedicat în cel mai groaznic dintre războaie. Nu ne putem permite să facem aceeași greșeală astăzi. Ucraina contează cu adevărat”, a precizat șeful Armatei Marii Britanii, conform sursei citate.

Generalul Sanders a punctat că nu trebuie subestimată posibila amploare a conflictului ucrainean în anii următori.

"Acest război nu se referă doar la solul negru din Donbas, nici la restabilirea unui imperiu rusesc, ci la înfrângerea sistemului și a modului nostru de viață din punct de vedere politic, psihologic și simbolic. Felul în care vom reacționa ca generație de dinaintea războiului va reverbera în istorie. Curajul ucrainean câștigă timp, deocamdată”, a mai spus oficialul militar britanic de rang înalt.

Șeful Armatei britanice cere dublarea efectivelor militare

De asemenea, generalul a cerut dublarea efectivelor militare britanice. Armata Regatului Unit vrea să pună capăt unei crize de recrutare care a dus la reducerea numărul de militari,cu toate că forțele britanice participă la diverse misiuni în străinătate.

Deși mobilizarea tradițională este importantă, generalul Sir Patrick Sanders susține că trebuie să fie pregătiți cetățenii britanici, pentru un nivel de mobilizare civică care nu a mai fost văzut în Europa de Vest din 1945 încoace.

Ca urmare a discursului său, Guvernul de la Londra a insistat că nu se pune problema unei convocări militare complete.

Purtătorul de cuvânt al premierului Rishi Sunak, Max Blain, a declarat că Guvernul "nu are nicio intenție" de a introduce recrutarea.

"Armata britanică are o tradiție mândră de a fi o forță voluntară. Nu există planuri de a schimba acest lucru", a declarat oficialul britanic.

Blain a adăugat că "angajarea în războaie ipotetice" nu este "utilă".

Germania face exerciții militare pentru a preveni un atac al Rusiei

Reacția generalului Sanders vine după ce averstismente similare au fost lansate de oficiali din state membre NATO, îîn special din Europa continentală.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a făcut recent apeluri la pregătirea pentru război, care ar reorienta dramatic Armata germană, după aproape opt decenii petrecute într-un mod defensiv.

Documente recent divulgate de ziarul german Bild au dezvăluit că Berlinul face planuri de urgență pentru un atac masiv al Rusiei asupra Europei de Vest, în special asupra statelor baltice.

Rusia ar putea lansat un război hibrid în țările baltice

Planul catalogat drept un "scenariu de exercițiu" prevede că Rusia ar urma să organizeze o campanie de război hibrid împotriva Estoniei, Letoniei și Lituaniei în luna iulie a acestui an, folosind pretenții false de discriminare împotriva vorbitorilor de limbă rusă ca pretext pentru a masa trupe la granițele sale vestice cu țările UE și în Belarus.

Conform acestui scenariu, NATO ar urma să trimită 300.000 de soldați în Europa de Est, însă nu înainte de începutul anului 2025.

În prezent, războiul din Ucraina se află într-un oarecare impas. În condițiile în care linia frontului este relativ statică, iar forțele se adăpostesc în condiții dure de iarnă, atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune și drone au ieșit în evidență, cu un număr tot mai mare de lovituri lansate pe teritoriul rusesc.

Kievul și aliații săi sunt îngrijorați de faptul că furnizarea de arme și muniții străine către Armata ucraineană stagnează. Congresmenii republicani blochează fondurile de care Pentagonul ar avea nevoie pentru a-și îndeplini obiectivele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE