Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii încearcă să cucerească Avdiivka. Atacurile lor au fost respinse până acum de forțele ucrainene

Armata rusă a reuşit să intre pentru prima oară în oraşul ucrainean Avdiivka, scena celor mai crâncene lupte în estul ţării, dar a fost respinsă, a afirmat miercuri primarul oraşului pentru AFP, într-o nouă ilustrare a asalturilor repetate ale Moscovei în Donbas.

"Grupuri de sabotaj şi de recunoaştere ruseşti au intrat în partea de sud a Avdiivkăi, dar au fost respinse", a declarat Vitali Barabaş, apreciind că situaţia este "dificilă, dar sub control".

"Ei nu mai sunt acolo la ora actuală, armata ucraineană i-a alungat şi şi-a recâştigat poziţiile", a asigurat el, dar "inamicul continuă să atace".

Vitali Barabaş a confirmat că este vorba despre "prima" incursiune a forţelor ruse în acest oraş industrial din regiunea Doneţk. Dar nu a indicat când a avut loc lupta şi nici cât timp a durat.

Forţele ruse încearcă de mai multe luni să încercuiască Avdiivka

Forţele ruse încearcă de mai multe luni să încercuiască Avdiivka, iar soldaţii ucraineni s-au regrupat pe poziţii fortificate.

Oraşul este unul din epicentrele luptelor de după eşecul contraofensivei ucrainene din vară.

Avdiivka a căzut pentru scurt timp în iulie 2014 în mâinile separatiştilor proruşi înarmaţi de Moscova, revenind ulterior sub control ucrainean. În mare parte distrus, el a devenit un simbol al rezistenţei ucrainene.

Circa 1.078 de civili mai trăiesc aici, în pofida bombardamentelor neîncetate, potrivit primarului său.

Din toamnă şi după eşecul contraofensivei ucrainene, armata Moscovei a preluat iniţiativa, în special pe frontul de est.

Săptămâna trecută, Rusia a revendicat astfel cucerirea a două mici localităţi în regiunile Doneţk şi Harkov.

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de intensificarea loviturilor asupra zonelor civile.

Noi atacuri masive au vizat marţi mai multe oraşe ucrainene, în urma cărora şi-au pierdut viaţa circa 20 de persoane.

Doar la Harkov, în nord-est, aceste bombardamente au ucis 10 persoane şi au rănit altele 70, a indicat miercuri guvernatorul regional Oleg Sinegubov.

Acesta a fost unul dintre atacurile "cele mai masive" asupra oraşului de la începutul anului 2022, a adăugat el

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE