Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avdiivka, noul epicentrul al bătăliilor din Ucraina. Rușii au lansat o ofensivă uriașă: "Trag cu tot ce au"

După luptele extrem de dure din zona Bahmut, epicentrul s-a mutat acum în Avdiivka, acolo unde în jur de 10.000 de ucraineni dețin controlul, însă rușii încearcă să-i înconjoare prin lansarea unei ofensive de amploare.

Supranumită "poarta către Donețk", această localitate este una strategică. Șeful militar din Avdiivka, Vitalii Barabash, a declarat, la postul național de televiziune, că luptele se dau deja de patru zile, iar Armata 8 rusă a suferit pierderi foarte mari.

Rușii "trag cu tot ce au" spre Avdiivka

"Este dur și non-stop. Sunt atât lupte cu arme de calibru mic, cât și dueluri ale artileriei. Rușii trag cu tot ce au la dispoziție. Din păcate, ei nu lovesc doar stabilimentele de pe linia frontului, dar și mai în spate. Nu s-au dus niciodată frontal, dar sunt concentrați în întregime pe lovirea flancurilor, din sudul și nordul orașului. Ei încearcă să pună în aplicare planul lor de a încercui orașul în acest fel. În prima zi, 10 (octombrie), când au lansat ofensiva, au folosit o mulțime de vehicule.

În a doua zi, nu atât de multe. Ieri au folosit din nou vehicule blindate, se deplasau în coloane, au o mulțime de vehicule și personal și aduc forțe proaspete", a precizat Vitalii Barabash, citat de CNN.

Atacul a început pe 10 octombrie, iar până în prezent, rușii au reușit să captureze o suprafață de 4,5 kilometri pătrați în jurul orașului asediat, potrivit Institutului American pentru Studiul Războiului, cara a analizat și datele de geolocație.

Totuși, experții americani constată că, în pofida numărului mare de forțe dislocate în zonă, succesul armatei ruse este unul limitat, iar pierderile sunt uriașe. Cel puțin 33 de blindate și 15 tancuri rusești au fost distruse recent de ucraineni, care reușesc totuși să le facă față.

Rușii s-au apropiat la 3 kilometri de autostrada 0562. Bloggerii ruși susțin că armata Moscovei a reușit să preia controlul asupra unei halde de steril, astfel că au obținut o poziție mai înaltă, care le permite observarea mai bună a periferiilor orașului Avdiivka. Însă alte surse ucrainene susțin că armata Kievului ar fi reușit să recucerească această poziție.

Totodată, sursele din armata ucraineană spun că au fost din nou prezente așa-zisele detașamente de blocare ale Rusiei. Conform ordinului 222, emis de Vladimir Putin, misiunea acestor detașamente este de a-i împușca pe propriii militari care ar vrea să fugă sau să se retragă.

"E foarte dificil, foarte intens, dar am reușit să rămânem fermi pe poziții timp de patru zile. Sunt sigur că armata va rezista. Nu sunt ființe umane, sunt titani", a spus Vitalii Barabash.

"Avdiivka. Ne apărăm pământul! Curajul și determinarea ucrainenilor vor decide cum se va termina acest război. Cu toții trebuie să ne ținem minte asta. (...) Am distrus sute de vehicule armate ale ocupanților. Sunt recunoscător fiecărui luptător și fiecărei unități pentru reziliența lor", a spus și președintele Volodimir Zelenski, pe Telegram.

Avdiivka ar putea deveni noul Bahmut

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene susține că inițiativa Moscovei este menită să distragă atenția militarilor de la alte zone de pe linia frontului și să-i facă să se concentreze pe Avdiivka, inclusiv cu mobilizarea de trupe, pentru a suferi în alte părți.

"Dacă la momentul invaziei pe scară largă, Avdiivka era văzută de inamic ca ceva nesemnificativ, astăzi capturarea sau încercuirea acestui oraș este poate maxim din ce pot ei realiza în această etapă. De aceea, inamicul folosește în mod activ aviația și își continuă ofensiva", a spus Oleksandr Shtupun, la televiziunea de stat.

Armata Moscovei continuă bombardamentele și asupra localităților din spatele frontului. De exemplu, două rachete au lovit orașul Pokrovsk, din regiunea Donețk. O persoană a murit, iar altele 14 au fost rănite. Mai mulți oameni au fost prinși sub dărmăturile clădirii în care se afla Direcția locală de asistență socială. În Avdiivka mai sunt în jur de 1.600 de locuitori. În ultimele patru zile, cel puțin o persoană a fost ucisă și patru au fost rănite, iar două sunt date dispărute, după spusele oficialiltăților, care cred că ele s-ar putea afla sub dărâmături.

"Putem spune sută la sută că oamenii au murit sub dărâmături, doar că nu le-am găsit corpurile până acum. În timpul ofensivei, am încetat să furnizăm ajutor umanitar și alimente orașului. Încercăm doar să asigurăm evacuarea. În principiu, orașul are de toate, inclusiv alimente, elemente de igienă și produse medicale în cantități suficiente, cu o rezervă pentru câteva luni, asta este sigur.

Spitalul nostru a fost puternic bombardat cu artilerie și două rachete au lovit, de asemenea, clădirea centrală. Sunt pagube grave la spital, dar toată lumea este în viață", a explicat Barabash.

Unii analiști au făcut comparație între Avdiivka și Mariupol. Aceștia susțin că, chiar dacă Avdiivka ar fi încercuit, ucrainenii ar putea totuși să reziste câtrva săptămâni împotriva rușilor. Ca durată, este de așteptat ca bătălia de la Avdiivka să fie cam ca și luptele din Bahmut, care au durat 10 luni. În Bahmut, rușii nu au reușit să-i încercuiască pe ucraineni.

Între timp, armata ucraineană a lansat un nou atac asupra flotei ruse din Marea Neagră. Potrivit presei de la Kiev, care citează surse din Serviciul din Informații, au fost lovite două nave purtătoare de rachete. Ucrainenii ar fi folosit în acest scop drone subacvatice de producție proprie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE