Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Interviu. Istoricul Timothy Snyder: Colaborarea cu Ucraina, angajament de lungă durată. Est-europenii înțeleg mai bine intențiile și acțiunile Rusiei

"Războiul din Ucraina durează deja de doi ani și s-ar putea să dureze și mai mult, deci trebuie să fim de acord să colaborăm pe termen lung. Am fost plăcut impresionat de cum au reacționat politicienii europeni” spune cunoscutul istoric Timothy Snyder, într-un interviu acordat Euronews.

Sasha Vakulina, jurnalist Euronews: Ucraina a venit aici la Davos cu o delegație însemnată și chiar președintele Zelenski participă în persoană pentru prima dată, de la începutul invaziei la scară largă. Credeți că le este tot mai greu să transmită aliaților mesajul de a continua să sprijine Ucraina și de a spori sprijinul pentru Ucraina?

Timothy Snyder, istoric: Cred că este un mesaj diferit. Cred că atât ucrainenii, cât și partenerii lor trebuie să accepte și acceptă că nu mai poate fi vorba de criză, criză și reacție, reacție, ci trebuie să fie mai degrabă un angajament pe termen lung. Războiul durează deja de doi ani și s-ar putea să dureze și mai mult, deci trebuie să fim de acord să colaborăm pe termen lung.

Iar în acest caz există și oportunități, adică putem să facem anumite lucruri, precum să deminăm, sau să avem inovație tehnologică, sau să instruim piloții, care necesită timp. Așa că nu este o chestiune de mai greu sau mai puțin greu. Cred că vorbim de faptul că mesajul și realitatea sunt altele. În general, am fost plăcut impresionat de cum au reacționat politicienii europeni.

Sasha Vakulina, jurnalist Euronews: Sunteți îngrijorat de sprijinul american, dacă Trump ar reveni la putere în 2024?

Timothy Snyder, istoric: Dacă Trump ar reveni la putere, vom avea cu toții foarte multe probleme. Dacă aș fi ucrainean, aș fi mai îngrijorat de haosul politic care ar fi generat în Statele Unite, iar sprijinul pentru Ucraina ar fi o chestiune marginală. Ca american, aș fi efectiv îngrijorat de propria noastră ordine constituțională, iar dacă ordinea constituțională ne este amenințată, atunci este foarte puțin probabil că vom putea sprijini Ucraina.

Sasha Vakulina, jurnalist Euronews: Țările din Europa de Est și-au sporit sprijinul, de exemplu Polonia, România. Deși aceste țări în trecut nu au avut un cuvânt atât de puternic de spus în ceea ce privește politicile și strategiile UE. Credeți că au început să joace un rol mai important pentru că înțeleg mai bine pericolul unei eventuale invazii rusești?

Timothy Snyder, istoric: În ceea ce privește Uniunea Europeană, toate statele sale membre au propriul trecut. Deci desigur că le este mult mai clar estonienilor, letonilor, lituanienilor și polonezilor să înțeleagă cum acționează Rusia. I-aș adăuga și pe norvegieni, care au făcut poate cea mai bună treabă. Desigur, înseamnă că au fost în primele linii, efectiv vorbind.

Totuși, cea mai importantă voce va fi mereu cea germană, iar germanii au un alt trecut și au făcut multe progrese. Dar tot cred că Germania trebuie să schimbe ceva, adică să profite, să-și asume responsabilitatea pentru victoria părții bune. Este greu pentru germani să creadă că sunt de partea bună și le este greu să vadă victoria. Aceasta este direcția.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE