Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Traficul feroviar, paralizat de grevă în Germania. Sindicatul cere majorarea salariilor și reducerea orelor de lucru

În Germania, traficul feroviar rămâne paralizat din cauza grevei mecanicilor de locomotivă. Protestul, început miercuri, și care ar urma să dureze până marțea viitoare este cel mai lung din istoria căilor ferate germane. Perturbări în traficul feroviar vor fi și în țările vecine în condițiile în care prin Germania trec șase din cele 11 coridoare europene de transport marfă.

Sindicatele germane ale feroviarilor cer salarii mai mari și reducerea programului săptămânal de lucru, de la 38 la 35 de ore, fără o diminuare a salariilor. Aproximativ 80% din trenuri au fost anulatem iar protestul afectează atât transportul feroviar de pasagerim cât și pe cel de mărfuri. Timp de șase zile, pasagerii și economia vor trebui să accepte restricții de amploare în transportul de lungă distanță, regional și de marfă.

Philipp Grams, purtător de cuvânt al sindicatului feroviarilor: ”Vorbim despre aceeași cerere la care am ajuns la un acord cu 18 companii feroviare din Germania. Acum, depinde domnul Seiler ( n.r director compania feroviară Deutsche Bahn) dacă noi vom continua greva.”

Greva din Germania afectează întreaga Europă

Compania națională feroviară Deutsche Bahn a încercat să împiedice greva până în ultima clipă, dar fără succes.

Anja Bröker, purtător de cuvânt Deutsche Bahn: ”Greva de șase zile are un impact major asupra economiei. Legat de sindicat, el va afecta economia germană dar și pe cea europeană. Pierderile se resimt deja în transportul european de marfă.”

Pierderile s-ar putea ridica până la 100 de milioane de euro pe zi.  Între timp, călătorii afectați sunt împărțiți ca opinii. Unii înțeleg demersul, alții s-au resemnat, iar alții sunt furioși.

Femeie: ”Nu e bine. Ne costă două zile de hotel și pierdem un spectacol. Nu îmi convine.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE