Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Parlamentului de la Budapesta: ”Ungaria nu vede nicio grabă în ratificarea aderării Suediei la NATO”

”Ungaria nu vede nicio grabă în ratificarea aderării Suediei la NATO”, a declarat președintele Parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, membru fondator al partidului Fidesz, aflat la guvernare, informează Reuters. Declarația survine după ce, ieri, Turcia a ratificat aderarea Suediei, lăsând astfel Ungaria să fie ultimul stat membru al Alianței Nord-Atlantice care trebuie să mai valideze acest proces.

Suedia a solicitat aderarea la NATO în 2022 pentru a-și consolida securitatea ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Aderarea Suediei necesită aprobarea oficială a tuturor celor 31 de state membre, inclusiv a Ungariei, dar aprobarea Turciei a fost considerată în general cel mai mare obstacol rămas de depășit.

Viktor Orban declarat că va îndemna parlamentarii să aprobe aderarea Suediei

Potrivit Reuters, premierul ungar Viktor Orban, care are relații de prietenie cu președintele rus Vladimir Putin, a declarat că va îndemna parlamentarii să aprobe aderarea Suediei cu prima ocazie posibilă. În prezent, Parlamentul de la Budapesta  nu este în sesiune.

Partidul Socialist, aflat în opoziție, a anunțat că va solicita o sesiune extraordinară pentru a aproba candidatura Suediei de aderare la NATO, blocată în legislatura maghiară de la jumătatea anului 2022, în pofida multiplelor angajamente ale premierului Viktor Orban de a o susține.

”Presupun că premierul Orban este conștient de promisiunea făcută comunității internaționale că Ungaria nu trebuie să fie ultima țară care va ratifica cererea Suedei de aderare la NATO, a declarat ministrul suedez de externe, Tobias Billström.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE