Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care țară europeană are cea mai bună calitate a vieții digitale

În cadrul indexului 2022 privind calitatea vieții digitale, compania olandeză de VPN Surfshark a clasificat 117 țări, majoritatea locurilor de top fiind ocupate de țări europene.

Danemarca are cea mai bună calitate a vieții digitale din Europa, conform unui indice care analizează factori precum accesibilitatea, securitatea și calitatea internetului, potrivit Euronews.

Israelul s-a clasat pe primul loc la nivel global, în timp ce Danemarca, Germania, Franța și Suedia au alcătuit restul primelor cinci locuri.

Șapte locuri în top 10, ocupate de țări europene

Top 10 la nivel global include, de asemenea, Olanda, Finlanda și Marea Britanie, ceea ce înseamnă că șapte dintre primele 10 sunt țări europene. Japonia (locul opt la nivel global) și Coreea de Sud (locul 10) au fost, alături de Israel, singurele țări non-europene din top.

În partea de jos a clasamentului pentru Europa se află Bosnia și Herțegovina (locul 80 la nivel mondial), Muntenegru (locul 75 la nivel mondial) și Belarus (locul 69 la nivel mondial).

Un număr mic de țări europene nu au fost incluse în raport, cum ar fi Islanda.

Ce este calitatea vieții digitale?

Clasamentul se bazează pe scoruri care țin cont de cinci factori, și anume: accesibilitatea internetului, calitatea internetului, infrastructura electronică, securitatea electronică și guvernarea electronică.

Accesibilitatea este determinată de timpul pe care oamenii trebuie să îl muncească pentru a-și permite o conexiune la internet în bandă largă sau mobilă. Conform indicelui, Germania are cel mai accesibil internet din Europa, situându-se pe locul trei în lume, după Israel și Armenia.

Calitatea se referă la viteza și stabilitatea conexiunii, în timp ce scorul pentru infrastructură se bazează pe cât de bine dezvoltat și incluziv este accesul la electricitate. Danemarca a fost prima țară europeană atât pentru calitate, cât și pentru infrastructură.

Securitatea electronică analizează modul în care oamenii se simt în siguranță și protejați, precum și aspectele legate de securitatea cibernetică, cum ar fi confidențialitatea și capacitatea de a contracara infracțiunile cibernetice.

Grecia s-a clasat nu numai pe primul loc în Europa, ci și pe primul loc în lume în ceea ce privește securitatea digitală, urmată de Lituania, Belgia, Republica Cehă și Germania - un top cinci complet european.

În cele din urmă, guvernarea electronică se referă la digitalizarea serviciilor guvernamentale ale unei țări. Statele Unite s-au clasat pe primul loc la nivel mondial la acest capitol, în timp ce Regatul Unit s-a clasat pe primul loc în Europa și pe locul trei la nivel mondial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE