Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, de la orele 7.30 și 20.00, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Un avion de luptă de peste 50 de milioane de euro a fost incendiat în Rusia

  • Serviciul de Informații din Ucraina (GUR) a anunțat că un avion de luptă rusesc, de tip Suhoi Su-34, a fost incendiat pe aerodromul Shagol, din Cheliabinsk.
  • Totul s-a întâmplat în noaptea de 3 spre 4 ianuarie, iar o sursă din GUR susține că autorii sunt niște sabotori ruși, coordonați chiar de GUR.
  • Aeronava în valoare de peste 50 de milioane de euro aparține escadrilei 21 de Aviație Mixtă, din cadrul Forțelor Aerospațiale ale Rusiei.

Citește mai mult despre avionul incendiat în Rusia

Minus 43,6 grade Celsius în Suedia și record în Finlanda. Transporturi blocate în Norvegia, din cauza frigului

  • Valul de aer polar care va ajunge în România săptămâna viitoare își face deja simțit efectul în țările scandinave.
  • În localitatea suedeză Kvikkjokk-Årrenjarka, din regiunea Laponiei, marți noapte s-au înregistrat minus 43,6 grade Celsius. A fost cea mai mică temperatură după ianuarie 1999, după cum a raportat agenția de știri suedeză TT.
  • Din cauza frigului, traficul rutier și feroviar au fost serios afectate. Astfel, toate trenurile de pasageri din nordul localității Umea au fost suspendate până joi, iar sute de mașini au rămas blocate pe drumuri. Armata a intervenit pentru a da o mână de ajutor şoferilor rămaşi blocaţi între Horby şi Kristianstad.

Citește mai mult despre valul de aer rece care a cuprins Suedia și Finlanda.

Reorganizarea și comasarea instituțiilor se aplică doar răzleț, deși există OUG. Unde s-a făcut "reforma"

  • Promisiunile de reformare și reducere a aparatului bugetar sunt încă în aer. În toamna lui 2023, a fost anunțată așa-zisa austeritate bugetară, care trebuia să însoțească măsurile fiscal-bugetare pentru mediul privat și contribuabili.
  • A fost dată și o Ordonanță de Urgență prin care urmau să se comaseze unele instituții publice și să se desființeze unele posturi de conducere. Această reformă ar fi trebuit să debuteze în noiembrie și să fie gata până la final de 2023.
  • La acea vreme, premierul Ciolacu cerea tuturor miniștrilor din subordine ca, până la finele lunii noiembrie, să aibă finalizate planurile de reorganizare și comasare. La mijlocul lui decembrie, Ciolacu revenea și anunța că Guvernul nu amână reorganizarea instituțiilor publice, arătând că, în 2023, se va finaliza această organizare pentru șase sau nouă ministere.

Citește mai mult despre reorganizarea și comasarea instituțiilor.

Val de aer polar în România. Temperaturile vor scădea brusc

  • Un val de aer polar cuprinde România de săptămâna viitoare. Temperaturile scad drastic și, de semenea, se anunță și ninsori.
  • Oana Catrina, meteorolog ANM: A fost anormal de cald până în această perioadă, temperaturi cu mult peste cele normale, cele ce ar trebui să se înregistreze în a doua lună de iarnă.
  • De duminică, pe fondul circulației aerului din sector nordic, vremea se va răci. Duminică, răcirea se va resimți în regiunile nordice, iar luni, în majoritatea regiunilor.

Citește mai mult despre valul de aer polar din România.

Orașele României pierd din populație. Milioane de tineri români au ales să trăiască în Marea Britanie, Italia sau Spania

  • De mai bine de 10 ani, orașele României pierd din populație în ritm mai ridicat decât media națională. Motivele țin de scăderea demografiei și de migrația economică, iar fenomenul nu pare că se va opri în curând.
  • Cele mai mari orașe ale României pierd constant din populație din 2011 încoace. Deși ele reprezintă polii economici ai țării, către care se migrează din alte zone ale României.
  • Îmbătrânirea populației și migrația economică către state mai bogate au afectat demografia chiar și în cele mai înstărite zone. Spre exemplu, Bucureștiul a pierdut în jur de 9% din populație, Clujul peste 10%, iar Timișoara peste 20%.

Citește mai mult despre problema populației din România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE